Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirotska slobodna zona sve privlačnija investitorima

rssBookmark and Share

Pirot 04.01.2018. Maja Mijalković, RTS

Slobodna zona Pirot, već petu godinu zaredom, našla se na listi 50 najboljih slobodnih zona u svetu.
Ove godine rast prometa premašio je 800 miliona evra. U granicama pirotske zone radi oko 6.500 radnika.
Pored velike multinacionalne kompanije, otvaraju se sve više mala i srednja preduzeća.

Pirotska slobodna zona sve privlačnija investitorima

Nakon najnovije investicije u Slobodnoj zoni Pirot, posao je dobilo 60 uglavnom bivših radnika Industrije odeće "Prvi maj".

"Evo, sad smo dobili ponovo šansu u ovoj fabrici. Uslovi su jako dobri, čisto je, toplo, posla ima, samo da se radi", kaže radnik Zlatan Andrejević.

Firma iz Bugarske zaposlila je 60 radnika. Planiraju da za nekoliko meseci u pogonu bude 120 zaposlenih.

"Ovo je tek prvi mesec da firma postoji i aktivno radi. Mašine su uglavnom nove, trebalo bi da produktivnost bude bolja. Očekujemo da do kraja januara u svakom pogledu podignemo proizvodnju", ističe menadžer "Pirteksa" Boban Nikolić.

Pored investitora iz Bugarske, za poslovanje u zoni najviše su zainteresovane kompanije iz Grčke i Turske, ali je sve više i domaćih firmi iz oblasti tekstilne i mašinske industrije.

"To je u suštini i cilj Slobodne zone, da oko velikih kompanija, oko investicija koje je i država pomogla svojim različitim programima, oni polako razvijaju svoje dobavljače, firme koje za njih proizvode manje delove i sve ostalo. I mislim da će se taj trend nastaviti", navodi direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić.

"To je posao koji mi iz lokalne samouprave radimo, da spajamo dva poslodavca, da vidimo da li postoji prostor gde može da se organizuje proizvodnja. Vrlo sam zadovoljan kad vidim da su ljudi koji su nekada radili u tekstilu ponovo pronašli posao", kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Slobodna zona Pirot radi na projektu izgradnje intermodalnog terminala. Budući logistički centar biće u neposrednoj blizini Koridora 10, što će pirotsku zonu učiniti još atraktivnijom za investitore.

Maja Mijalković, RTS

video...

Komentara: 0


#   Pirot   investicije   Vladan Vasić   slobodna zona   Boban Nikolić   Dragan Kostić   Prvi maj   Slobodna zona Pirot   Pirteks
@kzpvladanvasic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima