Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Седам компанија добило 114 милиона за унапређење комбинованог транспорта

rssBookmark and Share

Пирот 30.11.2018.

У Влади Србије потписани су уговори са седам транспортних компанија којима су додељена подстицајна средства од укупно 114 милиона динара за унапређење комбинованог транспорта.

Седам компанија добило 114 милиона за унапређење комбинованог транспорта

Уговори су потписани са представницима компанија Нелт, Комбиновани превоз доо, ЖИТ Београд, Трансагент оператор, Транспортшпед, Милшпед, и Слободне зоне Пирот.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је новинарима да држава први пут ове године кроз програм субвенције подржава комбиновани транспорт.

"Очекујемо да ћемо на овај начин остварити већи обим комбинованог транспорта, који подразумева да се роба највећим делом превози железницом, а да се почетак и крај транспорта обављају друмским саобраћајем", казала је Михајловић.

По њеним речима, стимулативним мерама за унапређење комбинованог транспорта подржане су компаније јавног и приватног сектора, а износ подршке је од 30 до 100 одсто, што зависи од тога да ли се ради о побољшању инфраструктуре, набавци опреме или информационо комуникационим технологијама.

Министарка је најавила да ће почетком 2019. у Батајници почети изградња првог интермодалног терминала у Србији.

"Та изградња је финансирана делом из средства Европске уније, а делом из државног буџета. Надам се да ће то бити замајац да се у будућности много више ради на подршци комбинованом транспорту", казала је она.

Директор компаније "Слободна зона Пирот" Драган Костић рекао је да је да би се интермодални и комбиновани транспорт успешно примењивао неопходно је да постоји добра инфраструктура, као и да се подрже такозвани "зелени коридори" тако што ће се претоварати роба са камиона на железницу и тиме користити струја уместо фосилних горива.

"Ово је прави тренутак да се улаже у интермодалне терминале, логистику и комбиновани транспорт и да се помажу компаније које се тиме баве", оценио је Костић.

Коментара: 0


#   Пирот   Београд   саобраћај   субвенције   Зорана Михајловић   слободна зона   Драган Костић   Слободна зона Пирот
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима