Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Слободна зона Пирот најбоља у Европи и трећа на свету

rssBookmark and Share

Пирот 19.10.2018.

ФДИ магазин, издање Фајнаншел Тајмса, је шести пут заредом високо рангирао Слободну зону Пирот, али она је ове године проглашена за најбољу у Европи и трећу на свету.

Фото: Слободна зона
Фото: Слободна зона

„Досегли смо сам врх породице европских слободних зона, што је велико признање и обавеза за наш тим како би створили напредно економско окружење“, изјавио је др Драган Костић, извршни директор Слободне зоне Пирот за fDi магазин.

ФДи магазин пише да је „Слободна зона Пирот, која се налази на југоистоку Србије, проглашена водећом слободном зоном у Европи и трећом у свету. Зона нуди инвеститорима низ атрактивних подстицаја и подстиче отварање нових радних места. Број производних инвеститора у зони је порасао за 22 посто од 2016. до 2017. године, док је број малих и средњих предузецћа у Зони порастао за више од 5 посто. Инвеститори у Зони уживају одличну подршку за извоз робе“, наводи овај магазин.

Такође, у магазину је наведено да је „Слободна зона Пирот проглашена најбољом европском зоном за велике кориснике. Нуди инвеститорима додатне подстицаје за радно интензивне пројекте, финансијске подстицаје по највишим стандардима. Поред тога, компаније су ослобођене пореза на добит правних лица у трајању од 10 година од добитка извештаја за прву годину, где улагања износе 9 милиона евра у основна средства, и где је запослено више од 100 додатних радника. Тиме су створени услови за повећање броја већих производних корисника“, пише магазин.

Слободна зона Пирот је добила и награду за повезаност са транспортним коридорима, развој нових технологија, погодности за кориснике, и унапређење инфраструктуре.

„Развијени софтверски алати у Слободној зони Пирот 2017. године који олакшавају комуникацију клијената са шпедитерским и царинским процесима, помогли су да Слободна зона Пирот добије награду за развој технологија“, наводи магазин.

Зона је препозната и по програму подстицаја, који се односе на ослобађање пореза на добит и субвенција за запошљавање, до погодности логистичког центра, укључујући и царинске процедуре. Такође је препозната и добра повезаност Слободне зоне Пирот са паневропским коридором 10 који повезује Београд са Софијом и Турском, Италијом и Грчком. Прикључак на ову путну мрежу је удаљен само 300 метара од зоне, наводи ФДи магазин.

Зоран Панић, Данас

Коментара: 0


#   Пирот   Београд   слободна зона   Драган Костић   Слободна зона Пирот   Financial Times fDi магазин
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима