Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slobodna zona Pirot najbolja u Evropi i treća na svetu

rssBookmark and Share

Pirot 19.10.2018.

FDI magazin, izdanje Fajnanšel Tajmsa, je šesti put zaredom visoko rangirao Slobodnu zonu Pirot, ali ona je ove godine proglašena za najbolju u Evropi i treću na svetu.

Foto: Slobodna zona
Foto: Slobodna zona

„Dosegli smo sam vrh porodice evropskih slobodnih zona, što je veliko priznanje i obaveza za naš tim kako bi stvorili napredno ekonomsko okruženje“, izjavio je dr Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot za fDi magazin.

FDi magazin piše da je „Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena vodećom slobodnom zonom u Evropi i trećom u svetu. Zona nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta. Broj proizvodnih investitora u zoni je porasao za 22 posto od 2016. do 2017. godine, dok je broj malih i srednjih preduzecća u Zoni porastao za više od 5 posto. Investitori u Zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe“, navodi ovaj magazin.

Takođe, u magazinu je navedeno da je „Slobodna zona Pirot proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike. Nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima. Pored toga, kompanije su oslobođene poreza na dobit pravnih lica u trajanju od 10 godina od dobitka izveštaja za prvu godinu, gde ulaganja iznose 9 miliona evra u osnovna sredstva, i gde je zaposleno više od 100 dodatnih radnika. Time su stvoreni uslovi za povećanje broja većih proizvodnih korisnika“, piše magazin.

Slobodna zona Pirot je dobila i nagradu za povezanost sa transportnim koridorima, razvoj novih tehnologija, pogodnosti za korisnike, i unapređenje infrastrukture.

„Razvijeni softverski alati u Slobodnoj zoni Pirot 2017. godine koji olakšavaju komunikaciju klijenata sa špediterskim i carinskim procesima, pomogli su da Slobodna zona Pirot dobije nagradu za razvoj tehnologija“, navodi magazin.

Zona je prepoznata i po programu podsticaja, koji se odnose na oslobađanje poreza na dobit i subvencija za zapošljavanje, do pogodnosti logističkog centra, uključujući i carinske procedure. Takođe je prepoznata i dobra povezanost Slobodne zone Pirot sa panevropskim koridorom 10 koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom. Priključak na ovu putnu mrežu je udaljen samo 300 metara od zone, navodi FDi magazin.

Zoran Panić, Danas

Komentara: 0


#   Pirot   Beograd   slobodna zona   Dragan Kostić   Slobodna zona Pirot   Financial Times fDi magazin
@


 


[ Dodaj komentar ]