Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Просечна плата у Нишу у јануару 46.861 динара, Нишлије мисле другачије?!

rssBookmark and Share

Ниш 28.03.2018. В.П. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Просечна зарада, бруто, обрачуната за јануар 2018. године износила је 69. 218 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса износила 50. 048 динара, преносе Народне новине.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

У односу на претходни месец, просечна бруто зарада номинално је већа за 2,2 одсто, а реално за 1,9 одсто, док је просечна нето зарада номинално већа за 2,7 одсто, а реално за 2,4 одсто.

Медијална бруто зарада износила је 53. 276 динара, док је медијална нето зарада износила 38. 721 динар.

Просечна нето зарада за јануар 2018. године износила је 422 евра, док је за јануар 2017. износила 376 евра.

Анализа података је показала да се Ниш и даље налази по износу просечне плате из Београда, Новог Сада, па и Крагујевца. У Нишу је просечна нето плата у јануару износила 46.861 динар, што је за 3.180 динара мање од  просечне нето зараде у Србији.

Највеће просечне плате, према подацима Републичког завода за статистику, када се ради о нишким општинама, забележена је у градској општини Медијана и износи 52.196 динара. Нишка Бања је и даље на зачељу градских општина у Нишу.

Почев од података за јануар 2018. године Републички завод за статистику податке о просечним зарадама по запосленом објављује по новој методологији. На основу добијених података сада може да се упореде и зараде запослених у радном односу, али и оних који то нису, као и колико месечно зарађују запослени у правним лицима, као и зараде предузетника и запослених код њих.

На основу података Републичког завода за статистику драстично се разликују зарада запослених у прваним лицима и она је у јануару износила 52.959 динара без пореза и доптиноса, док је плата запослених код предузетника износила 27.305 динара.

Објављен је податак о заради у јавном сектору и она је у јануару износила 56.585 динара, а  док је зарада ван јавног сектора у јануару износила 46. 681 динар.

Народне новине

Иако је било нагаовештаја у медијима да ће се ситем обрачуна просека зараде у Заводу за статистику променити, још увек је у пракси и на снази "стари" начин израчунавања, који свако не представаља реалну слику зараде, а да је реално стање у пракси много другачије и да је просек плате у граду чак за 25 до 35 одсто мањи, сагласни су грађани Ниша.

Јужна Србија Инфо

 

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јужна Србија регион   плате   Нишка Бања   Јужна Србија Инфо   зарада   просек   Народне новине   Завод за статистику
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима