Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка електроника уступила место туризму, гости троше новац у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 07.12.2017. М.М. Јужна Србија Инфо

Ретко који град у унутршњости Србије, а да то није туристички центар као што су бање и планине, може да се похвали изузетним туристичким растом у предходне четири године, посебно током прошле године.
Најновији подаци Завода за статистику показују да је укупан број гостију повећан и до 50 одсто.

Од града електонике до туристичког бума, Фото: Јужна Србија
Од града електонике до туристичког бума, Фото: Јужна Србија

Не говоре то само званични подаци о броју ноћења, већ се то осећа и на улицама и у угоститељским објектима, кажу наши суграђани. 

Данас у Нишу није ректост да сретенте младе људе из целог света, који са ранчевима на леђима обилазе историјска места и познате мераклијске локале са добром храном.

Резултати показују да је у периоду од јануара до месеца октпбра 2017. године у
односу на исти период 2016. године дошло до повећања укупног броја туриста за 30.6%, при чему је број дпмаћих туриста повећан за 19.9%, а број иностраних за 40.5%.

Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо

Такође, подаци у категорији оствареног броја ноћења бележе повећање и то да је укупно остварено 20% више ноћења туриста него у истпм периоду 2016., при чему је број ноћења домаћих туриста повећан за 7.5%, а број страних повећан чак за 36.8%.

Град Ниш наставља да бележи изузетне резулате у области туризма и броја туриста а изворни приход Града остварен од боравишних такси у посматраним периоду износи 21.0258.280,00 динара.

Процењени директни и индиректни приходи а на основу туристичке потрошње у граду износе преко 1,2 милијарде динара, што су заиста импресивни пословни резултати, а да се не ради о производној делатности.

Фото: Јужна Србија

"Од самог почетка 2013., са 120.000, ове године очекиваних 190-200.000 посетилаца, што је за протекле четири године раст преко 50 одсто, што је до сада незабелезено, нарочито у градовима који немају епитет, туристичке дестинације", каже директор Туристичке организације, Урош Парлић.

"Туристичка потрошња на годишњем нивоу, је преко 1.5 милијарди динара и Ниш није више град електронике, али зато постаје град туризма", додаје Парлић са осмехом.


#   Ниш   Јужна Србија регион   Јужна Србија Инфо   туристи   Урош Парлић   Туристичка организација Ниш   Завод за статистику   промет
@juznasrbija @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима