Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška elektronika ustupila mesto turizmu, gosti troše novac u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 07.12.2017. M.M. Južna Srbija Info

Retko koji grad u unutršnjosti Srbije, a da to nije turistički centar kao što su banje i planine, može da se pohvali izuzetnim turističkim rastom u predhodne četiri godine, posebno tokom prošle godine.
Najnoviji podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je ukupan broj gostiju povećan i do 50 odsto.

Od grada elektonike do turističkog buma, Foto: Južna Srbija
Od grada elektonike do turističkog buma, Foto: Južna Srbija

Ne govore to samo zvanični podaci o broju noćenja, već se to oseća i na ulicama i u ugostiteljskim objektima, kažu naši sugrađani. 

Danas u Nišu nije rektost da sretente mlade ljude iz celog sveta, koji sa rančevima na leđima obilaze istorijska mesta i poznate meraklijske lokale sa dobrom hranom.

Rezultati pokazuju da je u periodu od januara do meseca oktpbra 2017. godine u
odnosu na isti period 2016. godine došlo do povećanja ukupnog broja turista za 30.6%, pri čemu je broj dpmaćih turista povećan za 19.9%, a broj inostranih za 40.5%.

Foto: Nj.P. Južna Srbija Info

Takođe, podaci u kategoriji ostvarenog broja noćenja beleže povećanje i to da je ukupno ostvareno 20% više noćenja turista nego u istpm periodu 2016., pri čemu je broj noćenja domaćih turista povećan za 7.5%, a broj stranih povećan čak za 36.8%.

Grad Niš nastavlja da beleži izuzetne rezulate u oblasti turizma i broja turista a izvorni prihod Grada ostvaren od boravišnih taksi u posmatranim periodu iznosi 21.0258.280,00 dinara.

Procenjeni direktni i indirektni prihodi a na osnovu turističke potrošnje u gradu iznose preko 1,2 milijarde dinara, što su zaista impresivni poslovni rezultati, a da se ne radi o proizvodnoj delatnosti.

Foto: Južna Srbija

"Od samog početka 2013., sa 120.000, ove godine očekivanih 190-200.000 posetilaca, što je za protekle četiri godine rast preko 50 odsto, što je do sada nezabelezeno, naročito u gradovima koji nemaju epitet, turističke destinacije", kaže direktor Turističke organizacije, Uroš Parlić.

"Turistička potrošnja na godišnjem nivou, je preko 1.5 milijardi dinara i Niš nije više grad elektronike, ali zato postaje grad turizma", dodaje Parlić sa osmehom.


#   Niš   Južna Srbija region   Južna Srbija Info   turisti   Uroš Parlić   Turistička organizacija Niš   Zavod za statistiku   promet
@juznasrbija @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima