Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li Niš kao grad postaje sve ozbiljnija turistička destinacija, rezultati kažu da!

rssBookmark and Share

Niš 05.01.2018. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Kraj ili početak godine jeste vreme za preispitivanje rezultata i vreme za pravljenje novih planova.

Da li Niš kao grad postaje sve ozbiljnija turistička destinacija, rezultati kažu da!

Kao retko koje javno preduzeće, a da ne prozvodi ili naplaćuje svoje komunalne usluge, Turistička organizacija Niša, ostvarila je impresivne rezultate sa minimalnim sredstvima i ne baš za hvalu infrastrukturnim mogućnostima, a pritom učinila da Niš postane prepoznatljiv i jedna od najtraženijih urbanih turističkih destinacija.

Niti jedna ozbiljna kuća ili porodica ne funkcioniše bez dobrog domaćina, pa ni preduzeće bez sposobnog sa iskustvom rukovodioca, ili ne baš danas popularnog naziva, "direktora". 

U slučaju Turističke organizacije Niš, svi su apsolutno jedinstveni, osim vrlo malog broja "zluradih i karijerno nestrpljivih", da je dobar i motivisan tim zaposlenih okupljen oko još uvek aktuelnog direktora Uroša Parlića, ostvario odlične rezultate, i to ne samo kroz promociju grada, njegovih kulturnih i istorijskih vrednosti, već konkretni i nepogrešivi "matematički" pokazatelji govore o konstantnom povećanju broja noćenja i posetioca u gradu na Nišavi, posebno stranih gostiju.

Do sada smo više puta pisali o zvaničnim brojkama, tj. statističkim podacima, o povećanju broja turista, noćenja, ali nikada nije "višak" podsetiti javnost na dobre vesti, u poplavi loših dešavanja, korupcije, političke manipulacije i crne hronike.

Pred sam kraj godine stigao nam je još jedan izveštaj Zavoda za staistiku, a kod statistike ovakvog tipa stavri su vrlo jasne i kažu, da je u periodu od meseca januara do novembra 2017. godine nastavljen kontinuirani rast turističkog prometa i to najviše stranih gostiju od skoro 35 odsto.

Rezultati pokazuju da je u periodu od meseca januara do meseca novembra 2017. godine došlo do povećanja ukupnog broja turista za 27.7%, pri čemu je broj domaćih turista povećan za 16.3%, a broj inostranih za 34.7% u odnosu na isti period 2016.god. 

Takođe podaci u kategoriji ostvarenog broja noćenja beleže povećanje i to da je ukupno ostvareno 18.2% više noćenja turista nego u istom periodu 2016., pri čemu je broj noćenja domaćih turista povećan za 5.9%, a broj stranih povećan čak za 34.7%. 

Niš kao destinacija odmora i razonode

Da se osvrnemo na još jedno intresantno istraživanje.

Centar za istraživanje u hotelijerstvu i turizmu (CIHIT), objavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja, "koliko su gosti zadovoljni Nišom kao turističkom destinacijom".

Ispitanici starosne dobi od 20 do 34 godine uzimaju najveće učešće od 57.6 odsto, većinom muške populacije od 63 %, a 42,20 sa teritorije EU, od toga 57,3 odsto zaposlenih izjasnili su se, odnosno čak njih 57,3 ispitanika dolazi u Niš radi odmora i razonode..

Pored drugih pitanja upečatljiv je odgovor ispitanika koji koriste hotel kao najomiljeniji vid smeštaja. Njih 35 odsto ovaj vid usluge, što na nekim drugim destinacijama nije sluča, naročito turista ove starosne dobi i koji se opredeljuju više za hostele ili smeštaj jeftinijeg privatnog tipa.

"Kvalitetana i jeftina hotelska usluga po najsavremenijim standardima, cene 30 do 60 evra za noć, jeste sigurno presudan momenat u izboru hotela kao smeštaja, naročito za strane goste", izjavio je Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš, gostujući na RTV Belami.

Gostoljubivost, hrana, preporuka i kvalitet turističkih iformacija, četiri su ključne stvari koje privlače i vraćaju turiste u Niš.

Sledeći grafikon pokazuje porast dolazaka i noćenja gostiju od 2012. do 2017. godine.

"Nakon rezultata za decembar mesec 2017. godine, koji bi u narednom periodu trebali da budu predstavljeni javnosti, očekujemo bukvalo istorijski rezultat od 190.000 i više noćenja", sa ponosom podvlači Parlić


#   Niš   turisti   Turistička organizacija   Uroš Parlić   Turistička organizacija Niš   Zavod za statistiku   promet
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima