Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли Ниш као град постаје све озбиљнија туристичка дестинација, резултати кажу да!

rssBookmark and Share

Ниш 05.01.2018. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Крај или почетак године јесте време за преиспитивање резултата и време за прављење нових планова.

Да ли Ниш као град постаје све озбиљнија туристичка дестинација, резултати кажу да!

Као ретко које јавно предузеће, а да не прозводи или наплаћује своје комуналне услуге, Туристичка организација Ниша, остварила је импресивне резултате са минималним средствима и не баш за хвалу инфраструктурним могућностима, а притом учинила да Ниш постане препознатљив и једна од најтраженијих урбаних туристичких дестинација.

Нити једна озбиљна кућа или породица не функционише без доброг домаћина, па ни предузеће без способног са искуством руководиоца, или не баш данас популарног назива, "директора". 

У случају Туристичке организације Ниш, сви су апсолутно јединствени, осим врло малог броја "злурадих и каријерно нестрпљивих", да је добар и мотивисан тим запослених окупљен око још увек актуелног директора Уроша Парлића, остварио одличне резултате, и то не само кроз промоцију града, његових културних и историјских вредности, већ конкретни и непогрешиви "математички" показатељи говоре о константном повећању броја ноћења и посетиоца у граду на Нишави, посебно страних гостију.

До сада смо више пута писали о званичним бројкама, тј. статистичким подацима, о повећању броја туриста, ноћења, али никада није "вишак" подсетити јавност на добре вести, у поплави лоших дешавања, корупције, политичке манипулације и црне хронике.

Пред сам крај године стигао нам је још један извештај Завода за стаистику, а код статистике оваквог типа ставри су врло јасне и кажу, да је у периоду од месеца јануара до новембра 2017. године настављен континуирани раст туристичког промета и то највише страних гостију од скоро 35 одсто.

Резултати показују да је у периоду од месеца јануара до месеца новембра 2017. године дошло до повећања укупног броја туриста за 27.7%, при чему је број домаћих туриста повећан за 16.3%, а број иностраних за 34.7% у односу на исти период 2016.год. 

Такође подаци у категорији оствареног броја ноћења бележе повећање и то да је укупно остварено 18.2% више ноћења туриста него у истом периоду 2016., при чему је број ноћења домаћих туриста повећан за 5.9%, а број страних повећан чак за 34.7%. 

Ниш као дестинација одмора и разоноде

Да се осврнемо на још једно интресантно истраживање.

Центар за истраживање у хотелијерству и туризму (ЦИХИТ), објавио је резултате истраживања јавног мњења, "колико су гости задовољни Нишом као туристичком дестинацијом".

Испитаници старосне доби од 20 до 34 године узимају највеће учешће од 57.6 одсто, већином мушке популације од 63 %, а 42,20 са територије ЕУ, од тога 57,3 одсто запослених изјаснили су се, односно чак њих 57,3 испитаника долази у Ниш ради одмора и разоноде..

Поред других питања упечатљив је одговор испитаника који користе хотел као најомиљенији вид смештаја. Њих 35 одсто овај вид услуге, што на неким другим дестинацијама није случа, нарочито туриста ове старосне доби и који се опредељују више за хостеле или смештај јефтинијег приватног типа.

"Квалитетана и јефтина хотелска услуга по најсавременијим стандардима, цене 30 до 60 евра за ноћ, јесте сигурно пресудан моменат у избору хотела као смештаја, нарочито за стране госте", изјавио је Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниш, гостујући на РТВ Белами.

Гостољубивост, храна, препорука и квалитет туристичких иформација, четири су кључне ствари које привлаче и враћају туристе у Ниш.

Следећи графикон показује пораст долазака и ноћења гостију од 2012. до 2017. године.

"Након резултата за децембар месец 2017. године, који би у наредном периоду требали да буду представљени јавности, очекујемо буквало историјски резултат од 190.000 и више ноћења", са поносом подвлачи Парлић

Коментара: 0


#   Ниш   туристи   Туристичка организација   Урош Парлић   Туристичка организација Ниш   Завод за статистику   промет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима