Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prosečna plata u Nišu u januaru 46.861 dinara, Nišlije misle drugačije?!

rssBookmark and Share

Niš 28.03.2018. V.P. Narodne novine, Belami, Južna Srbija Info

Prosečna zarada, bruto, obračunata za januar 2018. godine iznosila je 69. 218 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 50. 048 dinara, prenose Narodne novine.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

U odnosu na prethodni mesec, prosečna bruto zarada nominalno je veća za 2,2 odsto, a realno za 1,9 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 2,7 odsto, a realno za 2,4 odsto.

Medijalna bruto zarada iznosila je 53. 276 dinara, dok je medijalna neto zarada iznosila 38. 721 dinar.

Prosečna neto zarada za januar 2018. godine iznosila je 422 evra, dok je za januar 2017. iznosila 376 evra.

Analiza podataka je pokazala da se Niš i dalje nalazi po iznosu prosečne plate iz Beograda, Novog Sada, pa i Kragujevca. U Nišu je prosečna neto plata u januaru iznosila 46.861 dinar, što je za 3.180 dinara manje od  prosečne neto zarade u Srbiji.

Najveće prosečne plate, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kada se radi o niškim opštinama, zabeležena je u gradskoj opštini Medijana i iznosi 52.196 dinara. Niška Banja je i dalje na začelju gradskih opština u Nišu.

Počev od podataka za januar 2018. godine Republički zavod za statistiku podatke o prosečnim zaradama po zaposlenom objavljuje po novoj metodologiji. Na osnovu dobijenih podataka sada može da se uporede i zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i onih koji to nisu, kao i koliko mesečno zarađuju zaposleni u pravnim licima, kao i zarade preduzetnika i zaposlenih kod njih.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku drastično se razlikuju zarada zaposlenih u prvanim licima i ona je u januaru iznosila 52.959 dinara bez poreza i doptinosa, dok je plata zaposlenih kod preduzetnika iznosila 27.305 dinara.

Objavljen je podatak o zaradi u javnom sektoru i ona je u januaru iznosila 56.585 dinara, a  dok je zarada van javnog sektora u januaru iznosila 46. 681 dinar.

Narodne novine

Iako je bilo nagaoveštaja u medijima da će se sitem obračuna proseka zarade u Zavodu za statistiku promeniti, još uvek je u praksi i na snazi "stari" način izračunavanja, koji svako ne predstavalja realnu sliku zarade, a da je realno stanje u praksi mnogo drugačije i da je prosek plate u gradu čak za 25 do 35 odsto manji, saglasni su građani Niša.

Južna Srbija Info

 

 


#   Niš   Južna Srbija region   plate   Niška Banja   Južna Srbija Info   zarada   prosek   Narodne novine   Zavod za statistiku
@juznasrbija @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima