Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Расте изградња на југу Србије

Bookmark and Share

Ниш 10.05.2022. Никола Стојановић

После скоро три деценије стагнације, југ Србије се урбанистички обнавља.  Изградња станова је оживела и у Нишу, Лесковцу и Пироту, а повезана је са доласком страних фирми у којима раде хиљаде радника. 

Расте изградња на југу Србије

 Све већа је подражња за плацевима у центру града, где инвеститори граде зграде мање спратности, а веће удобности. Број зграда у новоградњи све више расте, па се у овим граддовима на југу и не зна тачан број зграда које тренутно граде инвеститори. Ничу градилишта преко ноћи, али инвеститори не желе да зидају вишеспратнице, како не би заробили капитал на неколико година, него распродају један објекат, па зидају нови. Зато је ово тржиште стабилно и нема ломова. Оно што је пролазницима интересантно је да све чешће видјају модерне грађевинске машине, телехендере, платформе, дизалице са којима се раније нису сретали. 

Машине које ће унапредити градњу

Тренутно на југу Србије има стотинак локација на којима се гради. Градња је у замаху, граде се зграде, хале, складишта,али и тржни центри, паркинзи, граде се путеви и познати ауто-пут „Мира“ који Србију треба да споји са Албанијом. У грађевини сад има посла за све, а све чешће се на градилиштима видјају машине које мењају радну снагу. Данашњи инвенститори морају да буду спремни за свој посао, а то подразумева брзу и квалитетну градњу, која се постиже не само уз добре и вредне мајсторе, већ и уз машине попут платформи, телехендера, дизалица, миксера, виљушкари, лифтови, самоходне корпе. Градилиште не сме да стоји, ни по ветру, ни по киши, сваки дан је драгоцен. Посебно је захтеван рад на висини, зато инвеститори траже  решења да се радна снага на висини замени машинама, или да се радници осигурају како би рад на висини био безбедан. У ту сврху на градилишту се користе маказасте платформе за рад на висини. 

Маказасте платформе за рад на висини

Када се ради на висини, веома је важно да се обезбеди стабилност и сигурност, како радника, тако и терета. Највећи изазов је да се терет подигне на висину од неколико спратова, маказаста платформа за рад на висини је машина која апсолутно одговара за ту намену. Ова платформа је назив добила по механизму за подизање терета који личи на маказе. Има и оних које имају свој погон и из тог разлога су назване самоходне. Платформе су веома корисне зато што се користе и за спољашње радове и за унутрашње радове, али и за радове на одржавању објекта. Видите да је примена маказастих платформи веома широка, користе се где год треба манипулисати теретом. До скора оне нису биле доступне на нашем тржишту, али сада постоје фирме које се озбиљно баве производњом, али и изнајмљивањем маказастих платформи за рад на висини. 

Колики терет може да подигне маказаста платформа  и до које висине?

Уколико погледате понуду маказастих платформи, приметићете прво да има различитих модела, који зависе од погона који покреће платформу и конструкције која мора да буде таква да подиже терет до различитих висина. У зависности од модела, могу да подижу терет од 200кг па до скоро 700 кг и то на висини од 8м, а неке чак и на висину до 18м. Мањи инвеститори не мора да купују платформу, постоји могућност изнајмљивања, што је добро за пословање, зато што можете да је имате на градилишту само онда када Вам је потребна.


#   Ниш   зграде   грађевинарство   југ Србије
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима