Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Raste izgradnja na jugu Srbije

Bookmark and Share

Niš 10.05.2022. Nikola Stojanović

Posle skoro tri decenije stagnacije, jug Srbije se urbanistički obnavlja.  Izgradnja stanova je oživela i u Nišu, Leskovcu i Pirotu, a povezana je sa dolaskom stranih firmi u kojima rade hiljade radnika. 

Raste izgradnja na jugu Srbije

 Sve veća je podražnja za placevima u centru grada, gde investitori grade zgrade manje spratnosti, a veće udobnosti. Broj zgrada u novogradnji sve više raste, pa se u ovim graddovima na jugu i ne zna tačan broj zgrada koje trenutno grade investitori. Niču gradilišta preko noći, ali investitori ne žele da zidaju višespratnice, kako ne bi zarobili kapital na nekoliko godina, nego rasprodaju jedan objekat, pa zidaju novi. Zato je ovo tržište stabilno i nema lomova. Ono što je prolaznicima interesantno je da sve češće vidjaju moderne građevinske mašine, telehendere, platforme, dizalice sa kojima se ranije nisu sretali. 

Mašine koje će unaprediti gradnju

Trenutno na jugu Srbije ima stotinak lokacija na kojima se gradi. Gradnja je u zamahu, grade se zgrade, hale, skladišta,ali i tržni centri, parkinzi, grade se putevi i poznati auto-put „Mira“ koji Srbiju treba da spoji sa Albanijom. U građevini sad ima posla za sve, a sve češće se na gradilištima vidjaju mašine koje menjaju radnu snagu. Današnji invenstitori moraju da budu spremni za svoj posao, a to podrazumeva brzu i kvalitetnu gradnju, koja se postiže ne samo uz dobre i vredne majstore, već i uz mašine poput platformi, telehendera, dizalica, miksera, viljuškari, liftovi, samohodne korpe. Gradilište ne sme da stoji, ni po vetru, ni po kiši, svaki dan je dragocen. Posebno je zahtevan rad na visini, zato investitori traže  rešenja da se radna snaga na visini zameni mašinama, ili da se radnici osiguraju kako bi rad na visini bio bezbedan. U tu svrhu na gradilištu se koriste makazaste platforme za rad na visini. 

Makazaste platforme za rad na visini

Kada se radi na visini, veoma je važno da se obezbedi stabilnost i sigurnost, kako radnika, tako i tereta. Najveći izazov je da se teret podigne na visinu od nekoliko spratova, makazasta platforma za rad na visini je mašina koja apsolutno odgovara za tu namenu. Ova platforma je naziv dobila po mehanizmu za podizanje tereta koji liči na makaze. Ima i onih koje imaju svoj pogon i iz tog razloga su nazvane samohodne. Platforme su veoma korisne zato što se koriste i za spoljašnje radove i za unutrašnje radove, ali i za radove na održavanju objekta. Vidite da je primena makazastih platformi veoma široka, koriste se gde god treba manipulisati teretom. Do skora one nisu bile dostupne na našem tržištu, ali sada postoje firme koje se ozbiljno bave proizvodnjom, ali i iznajmljivanjem makazastih platformi za rad na visini. 

Koliki teret može da podigne makazasta platforma  i do koje visine?

Ukoliko pogledate ponudu makazastih platformi, primetićete prvo da ima različitih modela, koji zavise od pogona koji pokreće platformu i konstrukcije koja mora da bude takva da podiže teret do različitih visina. U zavisnosti od modela, mogu da podižu teret od 200kg pa do skoro 700 kg i to na visini od 8m, a neke čak i na visinu do 18m. Manji investitori ne mora da kupuju platformu, postoji mogućnost iznajmljivanja, što je dobro za poslovanje, zato što možete da je imate na gradilištu samo onda kada Vam je potrebna.

Komentara: 0


#   Niš   zgrade   građevinarstvo   jug Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima