Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Путин захтевао од Вучића да потпише протокол о враћању дуга за гас до марта - Вучић одбио, Путин заврће гас

Bookmark and Share

30.10.2014. Данас, ЈСИ

Председник Руске Федерације Владимир Путин одлучио је, након посете Србији, да смањи Србији испоруку гаса за 28 одсто, преноси Данас.

Путин захтевао од Вучића да потпише протокол о враћању дуга за гас до марта - Вучић одбио, Путин заврће гас

Како пише Данас, Путин је ту одлуку донео незадовољан исходом посете Београду, јер је премијер Србије Александар Вучић одбио да потпише протокол којим се регулише враћање дуга за руски гас до марта месеца следеће године, у износу од око 200 милиона долара. Премијер је, тврде Данасови извори блиски Влади Србије, одбио да потпише гаранције да ће Србија до марта вратити тај дуг, јер сматра тај Путинов захтев неумесним и нефер, с обзиром на чињеницу да Русија преко Нафтне индустрије Србије увелико профитира на Србији.

Премијер љут и разочаран због Путиновог захтева и одлуке да казни Србију

Незадовољан одбијањем премијера да потпише протокол о враћању дуга у наредна четири месеца, Путин је два дана након посете Србији, одлучио да смањи испоруку гаса за трећину од укупних договорених количина. Како сазнајемо из поузданих извора, Вучић је Путину као разлог за одбијање да потпише обавезујући документ, којим би Србија требало да врати дуг до марта следеће године, навео чињеницу да Русија узима огроман профит преко НИС, што је омогућио штетан уговор о продаји те компаније склопљен између Русије и Србије 2008. године.

Александар Вучић је о свему овоме обавестио чланове Владе Србије на последњој седници. Према утисцима које су нам пренели наши саговорници, премијер је био љут због Путиновог захтева да Србија врати 200 милиона долара до марта 2015. Вучић је, тврде Данасови извори, рекао и да је јако разочаран одлуком Путина да смањи испоруке гаса Србији.

Министар енергетике пише протестно писмо руским партнерима

Како сазнајемо, Александар Антић, министар енергетике, требало би да напише протестно писмо руској компанији задуженој за испоруке гаса.

Подсетимо, Министарство унутрашњих послова формирало је, 11. августа ове године, Радну групу за преиспитивање продаје Нафтне индустрије Србије руској компанији Гаспромњефт. НИС је приватизован у децембру 2008, као део пакета из енергетског споразума са Руском Федерацијом, који је склопљен годину дана раније, у време владе Војислава Коштунице. Продају су уговорили тадашњи премијери две земље, Мирко Цветковић и Дмитриј Медведев, а гаранцију да ће се посао завршити потписали су председници Борис Тадић и Владимир Путин. Детаље трансакције у директним преговорима утврдио је преговарачки тим који је именовала Влада, на чијем је челу био Борисав Стефановић, актуелни потпредседник ДС, а члан Душан Бајатовић, директор Србијагаса.

Већински удео у НИС продат је за 400 милиона евра. У јавности се у време продаје оспоравала цена за 51 одсто акција, која је, тврдили су многи, далеко испод процењене вредности целе компаније, која се кретала око две милијарде евра. Тадашњи државни врх је као један од разлога за приватизацију НИС по ниској цени правдао и спољнополитичком подршком Русије коју је Србија имала у вези са наводним очувањем територијалног интегритета и суверенитета на Косову.

 


#   Александар Вучић   Александар Антић   енергетика   Борис Тадић   Русија   Мирко Цветковић   Душан Бајатовић   гас   Владимир Путин
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима