Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић о разговору с Путином: Имаћемо веома повољну цену гаса, уговор на три године

Bookmark and Share

29.05.2022. РТС, ТAНЈУГ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином. Истиче да ће Србија имати веома повољну цену гаса, а уговор ће бити потписан на три године

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Из Кремља је саопштено да су председници две државе разговарали телефоном о снабдевању Србије природним гасом и потврдили обострано расположење за јачање стратешког партнерства између Русије и Србије, навео је Кремљ. Двојица лидера су разговарала и о Украјини и Косову.

Александар Вучић је рекао да је јутрос имао добар разговор са руским председником и да су говорили о више различитих тема, а да је за Србију најважније то што су договорени главни елементи новог гасног споразума, који ће бити потписан на период од три године.

Каже да су ти елементи веома повољни за Србију и да ће формула која се до сада користитила остати иста, односно да ће цена бити веома повољна.

"Цена за гас биће 100 одсто према нафтној формули, што значи од 310 до 408 долара за хиљаду кубних метара гаса, то је цена за 2,2 милијарде кубних метара гаса, убедљиво најповољнија цена у Европи, остаје питање цене за додатне количине од 800 милиона кубних метара гаса, јер нам је повећана потрошња", навео је Вучић.

Након разговора је, каже, упутио писмо директору "Гаспрома" Алексеју Милеру, како би колико сутра разговарали о новим количинама гаса.

"Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечан кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи", рекао је председник током обиласка робних резерви у Београду.

Вучић је рекао да је и Путину објаснио да су због индустријског напретка Србији потребне веће количине гаса.

Председник Србије је рекао и да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишта гаса у Србији.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности


#   Александар Вучић   енергетика   економија   гас   Владимир Путин
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима