Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Влада повећава највишу малопродајну цену млека – максимално 129 динара, ипак пракса показује дугачије

Bookmark and Share

Македонија 06.09.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Изменама Уредбе о о највишој цени животних намирница, Влада Србије прописала је нову, максималну малопродајну цену млека, потврђено је РТС-у. Дуготрајно млеко са 2,8 одсто млечне масти од данас ће највише коштати 128,99 динара. Претходно је литар био ограничен на 119,99 динара. Забрањен извоз до краја месеца.

Влада повећава највишу малопродајну цену млека – максимално 129 динара, ипак пракса показује дугачије

Влада је повисила максималну цену ултрапастеризованог (УХТ) млека од 2,8 одсто млечне масти за девет динара и смањила максималну трговачку маржа за све врсте УХТ млека са 12 на пет одсто.

Уредбом се уводи и забрана извоза свежег млека и појединих млечних производа до 30. септембра.

Ипак у продвницама је другачије. .  цена млека са 0,9 млечне масти је 140 динара?!

На рафовима у продавницама има много мање млека, а разлози су узрочно-последични – повећана потрошња и пад у производњи млека, у околностима када је мање музних крава, скупља сточна храна, суша.

У Привредној комори Србије кажу да је реч о краткотрајном поремећају на тржишту и позивају грађане да не стварају залихе и да купују онолико колико им је потребно.

Од забране извоза изузете Северна Македонија и Албанија

У саопштењу Владе Србије истиче се да је у циљу омогућавања редовног снабдевања становништва млеком и спречавања одлива сировине ван граница земље, одлучено да се забрани извоз сировог и пастеризованог млека, осим за Републику Северну Македонију и Републику Албанију.

Наводи се да измењена Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница која ће важити до 30. септембра.

Како се истиче, поред ограничења цене УХТ млека од 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра на 128,99 динара, ограничене су и трговачке марже како би се спречиле секулантске активности на тржишту.

"Влада Србије уз пуну будност наставља да прати стање, при чему ће обезбедити довољне количине млека за потребе грађана", закључује се у саопштењу. 


#   Влада Републике Србије   млеко   цена   Македонија
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима