Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlada povećava najvišu maloprodajnu cenu mleka – maksimalno 129 dinara, ipak praksa pokazuje dugačije

Bookmark and Share

06.09.2022. RTS, Južna Srbija Info

Izmenama Uredbe o o najvišoj ceni životnih namirnica, Vlada Srbije propisala je novu, maksimalnu maloprodajnu cenu mleka, potvrđeno je RTS-u. Dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će najviše koštati 128,99 dinara. Prethodno je litar bio ograničen na 119,99 dinara. Zabranjen izvoz do kraja meseca.

Vlada povećava najvišu maloprodajnu cenu mleka – maksimalno 129 dinara, ipak praksa pokazuje dugačije

Vlada je povisila maksimalnu cenu ultrapasterizovanog (UHT) mleka od 2,8 odsto mlečne masti za devet dinara i smanjila maksimalnu trgovačku marža za sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto.

Uredbom se uvodi i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Ipak u prodvnicama je drugačije. .  cena mleka sa 0,9 mlečne masti je 140 dinara?!

Na rafovima u prodavnicama ima mnogo manje mleka, a razlozi su uzročno-posledični – povećana potrošnja i pad u proizvodnji mleka, u okolnostima kada je manje muznih krava, skuplja stočna hrana, suša.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu i pozivaju građane da ne stvaraju zalihe i da kupuju onoliko koliko im je potrebno.

Od zabrane izvoza izuzete Severna Makedonija i Albanija

U saopštenju Vlade Srbije ističe se da je u cilju omogućavanja redovnog snabdevanja stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, odlučeno da se zabrani izvoz sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Navodi se da izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 30. septembra.

Kako se ističe, pored ograničenja cene UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara, ograničene su i trgovačke marže kako bi se sprečile sekulantske aktivnosti na tržištu.

"Vlada Srbije uz punu budnost nastavlja da prati stanje, pri čemu će obezbediti dovoljne količine mleka za potrebe građana", zaključuje se u saopštenju. 

Komentara: 0


#   Vlada Republike Srbije   mleko   cena
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima