Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Повећање пензија најмање 18 одсто, расте и минимална зарада

Bookmark and Share

15.06.2022. ТАНЈУГ, РТС

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће пензионери најкасније са 1. јануаром имати повећање пензија које неће бити мање од 18 одсто. Најављује и велико повећање минималца - 12, 13 можда и 14 одсто, као и двоцифрено повећање плата у јавном сектору. Очекује да просечна плата у марту 2023. буде већ од 710 евра.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Председник Александар Вучић најавио је значајно повећање пензија, у два наврата, које, како је рекао, укупно неће бити мање од 18 одсто.

"Сада смо у најповољнијој позицији, спустили смо ниво пензија на 9,1-9,2 удела у БДП, и велика је вест да ће пензионери имати највеће повећање пензија у не знам колико година и деценија, суштински и реално", рекао је Вучић новинарима након отварања обилазнице од петље Орловача до тунела Стражевица.

Рекао је да ће једно повећање пензија можда бити и у октобру, али свакако у новембру и децембру, као и друго од 1. јануара наредне године, напомињући да не говори о једнократним давањима, већ о повећању пензија.

"То укупно неће бити испод 17-18 одсто. То је невероватно и неочекивано у оваквим условима. Пензионери, имаћете најкасније са 1. јануаром, повећање пензије од 18,2 одсто, ако нам ММФ у потпуности одбори", рекао је Вучић.

Он је додао да сутра крећу разговори са ММФ-ом.

"Ми смо своју рачуницу направили и обезбедили новац, али нећемо да кршимо фиксалну стабилност, ни стабилност земље. Ово је фантастична вест за пензионере. Ове године повећање 9,9 одсто, следеће 11, кумулативн 18 одсто", рекао је Вучић.

"Двоцифрен раст минималца, просечна плата у марту да буде 710 евра"

Председник је најавио да се очекује значајан раст минималне зараде, као и да просечна плата у марту наредне године буде виша од 710 евра.

"Хоћемо да на озбиљан начин значајно повећамо минималац, али да то иде на терет државе, а не послодавца. За то нам треба 300 милиона евра, и то ћемо ми да кеширамо, као држава. За послодавце, видећемо како, да ли повећање неопорезивог дела дохотка, плус део доприноса, а покушаћемо да спустимо све порезе и доприносе на зараду, на ниво 60,2 одсто", рекао је Вучић.

Како је рекао, следи велико повећање минималца, али да се не угрози долазак страних директиних инвестиција.

"Свакако ће бити двоцифрено, очекујемо да разговрамо и са послодавцима, али пошто ће држава преузети терет, то ће бити 12 или 13 одсто, а можда и 14", рекао је Вучић.

То, истакао је, значи да се очекује да просечна плата у марту 2023. године буде преко 710 евра, на нивоу Србије, а да се не угрози јавни дуг у односу на БДП.

Додао је да ће бити значајног повећања плата у јавном сектору, такође двоцифрено.

"Мислим да су то велике и важне вести. Гледамо како око новца, и зато молим све да плаћају порезе, и да знају да ће држава по том питању бити немилосрдна", рекао је Вучић.

Вучић: Не продајемо ЕПС

Председник је демантовао наводие појединих медија о продаји ЕПС-а и истакао да нико није ни разматрао такву могућност.

"Нико није разматрао такву могућност, нити нам пада на памет. Тај који би то сада урадио био би много глуп и радио би директно против интереса наше земље", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић је навео да ниједног секунда није разматрана продаја ЕПС-а, већ да се разматра да се купи нешто од електропривреде других земаља у региону.

"Погрешно вас је неко обавестио. Дакле, не само да не продајемо ЕПС него ми хоћемо да купимо", додао је Вучић.


#   плате   Александар Вучић   пензије   ММФ
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима