Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Povećanje penzija najmanje 18 odsto, raste i minimalna zarada

Bookmark and Share

15.06.2022. TANJUG, RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će penzioneri najkasnije sa 1. januarom imati povećanje penzija koje neće biti manje od 18 odsto. Najavljuje i veliko povećanje minimalca - 12, 13 možda i 14 odsto, kao i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru. Očekuje da prosečna plata u martu 2023. bude već od 710 evra.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto.

"Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno", rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja obilaznice od petlje Orlovača do tunela Straževica.

Rekao je da će jedno povećanje penzija možda biti i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

"To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odbori", rekao je Vučić.

On je dodao da sutra kreću razgovori sa MMF-om.

"Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiksalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativn 18 odsto", rekao je Vučić.

"Dvocifren rast minimalca, prosečna plata u martu da bude 710 evra"

Predsednik je najavio da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude viša od 710 evra.

"Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktinih investicija.

"Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14", rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.

Dodao je da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.

"Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna", rekao je Vučić.

Vučić: Ne prodajemo EPS

Predsednik je demantovao navodie pojedinih medija o prodaji EPS-a i istakao da niko nije ni razmatrao takvu mogućnost.

"Niko nije razmatrao takvu mogućnost, niti nam pada na pamet. Taj koji bi to sada uradio bio bi mnogo glup i radio bi direktno protiv interesa naše zemlje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je naveo da nijednog sekunda nije razmatrana prodaja EPS-a, već da se razmatra da se kupi nešto od elektroprivrede drugih zemalja u regionu.

"Pogrešno vas je neko obavestio. Dakle, ne samo da ne prodajemo EPS nego mi hoćemo da kupimo", dodao je Vučić.

Komentara: 0


#   plate   Aleksandar Vučić   penzije
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima