Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ангро пљачка Ангро промета

rssBookmark and Share

Ниш 20.06.2014. Писма читалаца

Приватизација овог предузећа најбољи је пример отимачине и пљачке ''патриотских бизнисмена'' друштвених предузећа.

Ангро пљачка Ангро промета

Сумњива лица, сумњиве процене и сумњив процес аукције,  а само јасна тишина и страх да се прича и пита о користи или штети за град и раднике око имовине овог предузећа доказ су повезаности клептократа и контроверзних бизнис патриота.

Кренимо редом ко је појео колико парче од колача чија је реална вредност процењена на 30 милиона еура 2008.године. Учесници: Веселин Рутовић, брат власника хотела ''Сплендид'' и власник добре воље да добије део колача државне имовине; Ђорђије Ницовић, власник и купац до тада 41 предузећа у Србији, а у том тренутку филантроп предузећа уз Јужну пругу (1.мај Пирот и Нитекс Ниш). Логика каже ''алави тајкун''; Конзорцијум трговинских предузећа ''Милошчић'' и ''Импекс промет''. Логика каже трговци људи желе да поделе дућане у свом граду и развијају се даље; Лоби учесници који не улазе већ лобирају на сред ходника тако снажно да нико не сме ни да уђе ни да изађе, Срђан Аџемовић и Сретен Јоцић, наш гастарбајтер из Амстердама коме су руке везане за легалан бизнис, али како сам каже воли да помаже пријатељима на аукцијама државних предузећа.

По први пут се организује аукција затворена за јавност. Лобисти убеђују и руководство Ангропромета да не присуствују већ да у ходнику сачекају и сазнају како су прошли они, радници и град. Почетна цена била је 4 милиона евра. Већ код суме од 6 милиона евра скренута је пажња Милошчићу и Импексу да не дижу олако таблице (након приватизације ухапшени су и власник Милошчића и власник Импекса – неко је одржао реч). Мало уз мишиће малим скретањем пажње стиже се до продајне цене од 16.8 мил.евра за сто локала на ексклузивним локацијама и око 4000м2 магацинског простора у близини центра града Ниша. Како је Агенција за приватизацију била у служби сумњивих лица и сумњивог капитала, службеницима није сметало што господин Рутовић нема банкарске гаранције, важно је да има добру вољу и да их је господин Јоцић частио галантним ручком у хотелу ''Москва''. Пар месеци касније Рутовић, срећни добитник на аукцији уступа уговор и обавезе фирми д.о.о. ''Ботлегерс'' Београд. Како је и раније кроз разне сумњиве приватизације у Србији доказано да у Агенцији за приватизацију раде слабовида лица и лица која имају проблема са здравом логиком, не чуди их што на дан преузимања Ангропромета фирма ''Ботлегерс'' у АПР-у има пријављених нула радника, нула динара, једног правника и оснивача Миодрага Јоксимовића – Мишу Омегу.

Тим експертима са инвалидитетом није потребан оснивачки улог нити солвентност ''Ботлегерса'', важно је да верују у трговачки потенцијал Мише, алфе и омеге сумњивих фирми и нарко картела. Проверена тактика ''сипац у греди'' која се показала успешном у многим друштвеним предузећима, примењује се и у Ангропромету. Наредних годину дана по веома повољним условима ''Ботлегерс'' издаје хрватској компанији ''Идеа'' имовину некад највећег трговинског предузећа у Нишу. Док грицка имовину током године сипац из ''Ботлегерса'' откупљује у целости акције ''Ангропромета''. Како то по обичају бизнис патриоте не мењају правила игре ''уђи, упропасти, уновчи'', гле чуда, Идеа за 27 мил.евра купује Ангропромет од ''Ботлегерса''. Види се и овде рукопис бизнис патриота да друштвена имовина праву вредност има тек кад постане њихова својина. Патриотски је да ако нешто државно вреди 30 мил. евра ви платите 31, да фирма остане и даље српска, а не да је препродајете хрватима, јер сте у свом патриотизму говорили да новац од трговине наркотицима у свету патриотски улажете у рођену домовину.

Нажалост, Нишлије имају 61 одборника у Скупштини града који би требало да брину о имовини града и штите интересе Нишлија и домаћински располажу имовином града. Питање је зашто нису хтели или смели да поставе одборничка питања везана за Ангро пљачку Ангропромета:

Да ли је ''Ботлегерс'' испунио све клаузуле из уговора са Агенцијом за приватизацију?

Да ли је град Ниш добио целокупан износ који му припада од приватизације Ангропромета?

Ко и колико је профитирао – радник цврчак, а колико сипац – бизнис патриота?

Бивши радници Ангропромета и Нишлије са Чегра


#   Ниш   Пирот   Ангропромет   Идеа   истражујемо   Агенција за приватизацију   Сретен Јоцић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима