Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли смо и колико обавештени

Bookmark and Share

01.10.2021. Зорана Петронијевић

У савременом добу информације долазе од многобројних и врло разноврсних извора. Могућности за обавештавање, ширење вести и добијање нових сазнања у вези са темама од значаја или интересовања људи, заиста се данас не могу једноставно изборајати. Невероватном брзином, умножавају се и распростиру вести онлине формата и у електронској варијанти. 

Да ли смо и колико обавештени

У савременом добу информације долазе од многобројних и врло разноврсних извора. Могућности за обавештавање, ширење вести и добијање нових сазнања у вези са темама од значаја или интересовања људи, заиста се данас не могу једноставно изборајати. Невероватном брзином, умножавају се и распростиру вести онлине формата и у електронској варијанти. 
Данас су најзаступљеније вести које „путују“ интернет мрежом, како због брзине и лакоће њиховог дељења у онлине свету, тако и због огромне посећености. Велики број корисника интернета сигурно ће бар једном у току дана погледати најновије вести на неком од омиљених, популарних или привлачних портала. То је начин да се успостави обавештеност јавности у свим категоријама вести.


Значај обавештености јавности


Обавештеност људи није само важан са аспекта упознатости са круцијалним темама, општим стањем у земљи, као и свим другим значајним чињеницама, већ много више од тога. Наиме, у питању је право на информисаност, односно сазнавање свих кључних чињеница и догађаја од општег и појединачног значаја, које не сме и не треба ни у којем случају да буде угрожено. Због тога, данашњи медији имају озбиљан задатак, а то је да пруже групама јавности релевантне информације, у правом тренутку и на начин на који ће то брзо и лако разумети и у истом облику поделити са околином. 
Највећи проблем јесте да једна вест „путује“ у истом облику и на исти начин презентовања ка свим гледаоцима, слушаоцима и пратиоцима интерактивних медија. Поред тога, о великом броју тема важно је континуирано подизати свест јавности, било да је у питању догађај, правило или друга информација од значаја за земљу, регион или читав свет. Обавештеност јавности данас се у највећој мери постиже уз вести онлине путем, јер је интернет откриће које је дефинитивно промениле и токове и начине комуникација. 


Вести онлине за значајан степен обавештености људи

Медијске вести које се шире путем интернета могу да имају различите изворе, начин презентовања и просто степен поверења и поузданости. Због свега тога, веома је важно да јавност буде обавештена увек из проверених извора, којима се може веровати. Портали који постоје и у виду других електронских медија – као што је телевизијски програм, затим штампано издање часописа, чак и у виду радио станица, пружају комплетну покривеност простора за оглашавање на различите начине. Ипак, вести онлине формата су најзаступљеније у данашњем времену, јер привлаче огроман број посетилаца. Да би јавност била информисана у сваком тренутку, важно је да вест буде привлачна и разумна за читање, као и да постоји баланс између различитих начина излагања: текста, илустрација и видео снимака. Онлине обавештавање људи пружа информације врло близу сваког корисника, односно већ на један додир екрана „паметног“ телефона, или притиска на тастатуру рачунара. Због свега тога, у савременом добу обавештеност људи много је бржа и лакша него раније. 
Развијеност медија путем интернета учинила је да обавештеност данашњих људи буде на врло високом нивоу. Појединачно посматрано, од једног до другог корисника зависи конкретно која тема ће привући пажњу и створити навику праћења и посете портала, али начин на који се најновије вести пласирају и приказују у јавности има великог утицаја на то колико ће људи разумети и бити свеукупно обавештени.
 


#   информисање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима