Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дража Петровић: Ко те шиша кад ниси из Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 14.10.2016. Н1

Један од симбола Ниша је Калча, чувени ловац који је живео у време када још није постојао полиграф.
Калча је стално препричавао своје ловачке догодовоштине које су биле толико невероватне да му нико ништа није веровао, те се од давнина верује да у сваком Нишлији чучи мали полиграф.

Дража Петровић: Ко те шиша кад ниси из Ниша

Калча је, рецимо, причао да је зечеве хватао голим рукама:

- За зајци не треба ни пушка ни куче. Видиш ли зајац – паднај на земљу. А си паднаја – умртви се. Зајак те ће почне да прилази на куде теб’ све поблизо. К’д осетиш њушку, а ти почни да мрдаш с уши. Зајак се зарадује па удари у смејање, зато што он знаје да мрда с уши најпоубаво, ама не мож’ да види, па кад види уши мрдање у други, он д’ умре од смејање и сас руку га мож’ уфаћаш… - причао је Калча како за лов на зеца не треба ни пушка ни куче, већ је довољно да паднеш на земљу, правиш се мртав, онда почнеш да мрдаш ушима, те ће зец да почне да се ваља од смеха и руком ћеш да га ухватиш.

Калча је стално понављао: “Код Калчу нема лагање!”, мада су сви били убеђени у супротно, али је и поред тога постао толико омиљен међу Нишлијама да су му у центру града подигли споменик.

- Стефановићу, ово је идеалан амбијент за нас! Тамо ће и нама једног дана да подигну споменик, гарант! – убо је премијер Вучић прстом на карту Србије, баш у пределу Ниша, јер су му се одавно смучили градови у којима ауторима ловачких прича не дижу споменике, већ се сви жале на дизање притиска.

Нишки споменик Калчи је комплексан – он седи за столом са Стеваном Сремцем и прича му ловачке догодовштине, а Сремац све то пажљиво записује у нотес.

- Већ видим тај будући споменик: седимо ја и Вучићевић за столом, ја му причам о највећем расту БДП-а у Европи, а он све пажљиво записује у нотес. Изгледаће феноменално! Дакле, правац тамо! - узвикнуо је усхићено премијер Вучић, несуђени споменик у центру Ниша.

И тако је српска Влада отишла на седмодневни тим билдинг у Ниш, град у коме дижу споменике свима, без обзира на резултате полиграфског тестирања.

Почетна идеја је била да цео перформанс назван: “Ко те шиша кад ниси из Ниша” делује што скромније.

- Важно је да нас Ниш не кошта ништа! Да сви будемо заједно и да сваки члан Владе има један што тврђи кревет на коме ће моћи да се испружи – објаснио је премијер идеју љубазним домаћинима из Туристичке организације Ниша.

- Од описаних расположивих капацитета имамо један јако комфоран парк поред аутобуске станице, сви ћете бити заједно, сваки члан владе ће имати изузетно тврд кревет, познатији као клупа, да се испружи, а ништа неће да кошта – објаснили су му из Туристичке организације града Ниша.

- Одлично! - викнуо је премијер и тако је Влада Србије прву ноћ провела у парку код нишке аутобуске станице, где су их нон стоп спопадали они сумњиви типови што продају кинеске “реј бан” наочаре, шибицари из Гаџиног Хана и нека двојица који чекају први јутарњи аутобус за Лесковац па би да убију време у ћаскању са премијером о овогодишњој цени туцане паприке.

- Хм, ово је било занимљиво решење, али заборавих да вам кажем да смештај мора да има и мало јачу ограду, дакле да буде тешко освојив за ону двојицу што чекају први јутарњи за Лесковац и распитују се о овогодишњој цени туцане паприке – објаснио је премијер љубазним домаћинима из Туристичке организације Ниша.

- Имамо смештај за вас! - рекли су љубазни домаћини: “Нишка тврђава! То нису могли да освоје ни Турци, а камоли она двојица што чекају први јутарњи за Лесковац и распитују се о овогодишњој цени туцане паприке! А не кошта ништа!”

Тако да је другу ноћ у Нишу Влада Србије провела на нишкој тврђави, где нису могли ока да склопе од нека два трубача која ту редовно вежбају за наредни “Нишвил”, а онда се поврх свега у шест ујутру на редовном јутарњем џогингу појавио Зоран Живковић, знаменити Нишлија, који је два сата упорно викао: “Доле Влада!” и “Стоко једна!”, баш кад је чланове Вучићевог кабинета уватио први сан.

- Хм, ово је било занимљиво решење, али заборавих да вам кажем да смештај мора да буде скроман, јефтин, али на неком месту где у шест ујутру не џогира Зоран Живковић! - објаснио је премијер љубазним домаћинима из Туристичке организације Ниша.

И они су одмах нашли алтернативни смештај где нико не џогира, па ни Живковић, тако да је Влада Србије трећу ноћ у Нишу провела у просторијама Ћеле куле, али ни тамо нису могли ока да склопе, јер су им се около привиђали неки костури и Неша Галија.

- Хм, ово је било занимљиво решење, али да ли имате неко јефтино место где нема она двојице што чекају први јутарњи за Лесковац, где не џогира Зоран Живковић и где се ноћу не појављују костури и Неша Галија? - узвикнуо је премијер.

И медији су напослетку јавили да ће премијер и чланови владе одсести у касарни “Мија Станимировић”, у згради где је иначе смештен Први топовско-хаубички артиљеријски дивизион.

- Топ смештај! - био је одушевљен премијер амбијентом топовско-хаубичког дивизиона, популарно званог “Код топова”, и то далеко пре него што су тамо одсели чланови Владе Србије.

Сви су коначно заспали у заједничкој касарнској спаваоници, једино је премијер био будан, а у свој дневник ујутру је записао: “Код следеће реконструкције Владе избацити све министре који хрчу! Ока нисам склопио!”

Сутрадан, премијер је решио да се грађанима Ниша обрати на нишком дијалекту, који је марљиво увежбавао.

- Драге Нишлије, ја несам нека џулулејка... - почео је говор премијер.

- Драге Нишлије ја нисам нека замлата... - превео је овлашћени преводилац са нишког на српски.

- Благо си га на вас доле са ми горе... - наставио је премијер.

- Благо вама доле са нама горе... - наставио је преводилац.

- Ја не спијем, ја не мочам – узвикнуо је премијер.

- Ја не спавам, је не идем у тоалет – превео је преводилац.

- И обећајем вам убаво живување... - истакао је премијер.

- И обећавам вам добар живот... - превео је преводилац.

- За две, најкасније три године... - закључио је премијер.

- За две, најкасније три године... - превео је преводилац са нишког на српски.

Дошао је онда и дан за примање грађана Ниша. Највише њих се распитивало како да преживе од првог до првог.

- Зашто не покушате са зечевима? - питао је премијер: ”Они се, знате, јако лако хватају. За лов на зеца не треба вам ни пушка ни куче, само да паднеш на земљу, правиш се мртав, онда почнеш да мрдаш ушима, те ће зец да почне да се ваља од смеха и можеш руком да га ухватиш” – објаснио је премијер тајни рецепт за преживљавање.

На крају посете премијер је поручио грађанима Ниша: “Ми не лажемо народ!”

- Код Калчу нема лагање! - превео је онај симултани преводилац са нишког.

Дража Петровић


#   Ниш   Лесковац   Александар Вучић   Зоран Живковић (политичар)   Нишка тврђава   Дража Петровић   Зоран Живковић
@avucic @ZoranDirektno @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима