Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фонд за развој спискао милијарду евра? Само?!

rssBookmark and Share

17.10.2013. Александар Гвозден

Понекад мрзим када испадне да сам био у праву. Најновији пример јесте доказано понашање “Фонда за развој”. Развој чега?

Фонд за развој спискао милијарду евра? Само?!

Наиме, у чланку “Стручност Фонда за развој” осврнуо сам се на методе приликом распоређивања средстава, као и сам начин како да неко конкурише за ова средства.

Касније сам сазнао да је неким фирмама био довољан факс упућен према овом фонду, а многима нису помагали ни скупи елаборати…

Све је једанпут и било потврђено у писању Блица: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/193653/Drzavne-pare-i-za-vlasnike-jahti.

Наравно, то није било довољно. Коначно, министар Саша Радуловић покреће прве мере са циљем да се заустави пљачка.

Седница Управног одбора Фонда за развој у петак није одржана на захтев Министарства привреде, како би се зауставило вишегодишње расипништво у тој институцији, пише “Политика”.

На седници је 52 фирме требало да подели 925 милиона динара.

По оцени тог минстарства, Фонд је расипао паре уместо да подстиче развој. Од 217 милијарди динара, колико му је било на располагању, што је око две милијарде евра, више од половине је ненаплативо.

У петак је, како наводи “Политика”, зајам од 150 милиона динара требало, између осталих, да добије и фирма “Агропослови” коју, према подацима Агенције за привредне регистре, води супруга Чедомира Јовановића, лидера Либерално демократске партије.

Првобитно су Чеда и супруга тражили 200 милиона динара за рефинансирање дугова, али је Фонд дао предлог за рефинансирање 150 милиона.

“Добро је да је Министарство привреде захтевало од Фонда за развој да обустави свако ново кредитирање”, сматра професор београдског Економског факултета Љубодраг Савић.

Он наводи да је досадашње искуство са Фондом веома лоше, и истакао да је циљ његовог постојања био да се веома повољним кредитима охрабри инвестирање пословних људи у делатностима од значаја за Србију.

Савић истиче да су велике кредите добијали “и највећи српски тајкуни, што не би био неки проблем, да највећи део тих зајмова никада неће бити враћен”.

Фонд је, према Савићевим речима, имао задатак да убрза развој привреде, нарочито у неразвијеним подручјима. “Нажалост, новац је протраћен, кредити се не враћају, фонд се не обнавља”.

 


#   Саша Радуловић   Фонд за развој   истражујемо   Александар Гвозден   Министарство привреде
@SasaRadulovich @agvozden @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима