Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како бити истрајан у дијети

rssBookmark and Share

28.06.2013. Vladimir Ciplic

Варирање у килажи је сасвим нормално, мада многе припаднице лепшег пола то прилично тешко подносе. Па неретко чујемо оно чувено: „Морам да смршам!“ и то најчешће по доласку пролећа, јер су се током зиме опустиле и помало улењиле. Међутим, постоји могућност да се заправо нисте угојили, већ вас једноставно прати осећај надутости.

Како бити истрајан у дијети

Варирање у килажи је сасвим нормално, мада многе припаднице лепшег пола то прилично тешко подносе. Па неретко чујемо оно чувено: „Морам да смршам!“ и то најчешће по доласку пролећа, јер су се током зиме опустиле и помало улењиле. Међутим, постоји могућност да се заправо нисте угојили, већ вас једноставно прати осећај надутости.

Узроци могу бити различити: почев од готово целодневног седења у канцеларији или испред телевизора, па до уноса намирница које стварају осећај надутости. Врло често узрок ове непријатности, због које се осећамо тромо може да буде и нагомилани стрес. Зато је битно бављење физичком активношћу. То наравно не мора да значи да се свакодневно исрцпљујете на неким вежбама. Довољна је и шетња брзим кораком у трајању од пола сата до сат, која ће вам помоћи да се решите вишка килограма, а сигурно ће нестати и та непријатна надутост.

Уколико, пак заиста имате проблем са правим вишком килограма, онда је прави тренутак да размислите о промени режима исхране и животних навика и да почнете да примењујете неки вид дијете.

При том, свакако треба водити рачуна на психолошки моменат држања дијете. То подразумева да не треба на силу ништа, јер ће се створити контраефекат. Прво је важно да ви у својој глави одлучите да желите да смршате, а самим тим ће и корекције које иду уз нови начин исхране бити мање тегобне за вас. Јер џаба вам дијета, ако ћете нон стоп мислити на храну. Не, битно је да се не оптеретите, већ да то прихватите као сасвим нормалан и природан чин и ефекат сигурно неће изостати.

А како то да постигнете?

Јкад почнете, схватићете да то није ни мало тешко. Напротив! Све почиње вашом одлуком да смршате. Када је донесете, чврсто је се држите и успећете у свом науму. Наравно, битно је и да ваша очекивања буду реална, тј. да не очекујете да ћете за три дана имати фигуру из снова. Уз то, када прекршите неко правило одређене дијете или начина исхране, битно је да се не осећате лоше због тога, већ да се вратите одређеном начину исхране чим вам се укаже прилика. Наравно да нећете да гледате док други једу, уколико на пример идете на свадбу док сте на дијети. Већ ћете себи дати одушка тог дана, али зато сутрадан настављате тамо где сте стали.

Покушајте и да не купујете нове ствари док мршавите. Јако добар ефекат на психу сваког човека има чињеница да је успео да обуче нешто што је носио када је био задовољан својим изгледом. Само, не заборавите на реална очекивања. Једино тако ћете се заиста осећати боље.

На страну и физички изглед, оно што ће вам сигурно донети доста добра ако заиста смршате јесте побољшање здравственог стања. Често се догађа да се људи једноставно навикну на своју прекомерну телесну тежину, па и не размишљају баш многоо здрављу. Међутим, како време одмиче, итекако ћете почети да осећате негативне ефекте те тежине на целокупно здравствено стање вашег организма. А да не бисте дошли у ситуацију да заиста морате да смршате, најбоље је да почнете одмах са увођењем здравијих навика у исхрану. И сигурно ћете се осећати боље и задовољније, а уз то ћете и изгледати боље.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима