Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako biti istrajan u dijeti

rssBookmark and Share

28.06.2013. Vladimir Ciplic

Variranje u kilaži je sasvim normalno, mada mnoge pripadnice lepšeg pola to prilično teško podnose. Pa neretko čujemo ono čuveno: „Moram da smršam!“ i to najčešće po dolasku proleća, jer su se tokom zime opustile i pomalo ulenjile. Međutim, postoji mogućnost da se zapravo niste ugojili, već vas jednostavno prati osećaj nadutosti.

Kako biti istrajan u dijeti

Variranje u kilaži je sasvim normalno, mada mnoge pripadnice lepšeg pola to prilično teško podnose. Pa neretko čujemo ono čuveno: „Moram da smršam!“ i to najčešće po dolasku proleća, jer su se tokom zime opustile i pomalo ulenjile. Međutim, postoji mogućnost da se zapravo niste ugojili, već vas jednostavno prati osećaj nadutosti.

Uzroci mogu biti različiti: počev od gotovo celodnevnog sedenja u kancelariji ili ispred televizora, pa do unosa namirnica koje stvaraju osećaj nadutosti. Vrlo često uzrok ove neprijatnosti, zbog koje se osećamo tromo može da bude i nagomilani stres. Zato je bitno bavljenje fizičkom aktivnošću. To naravno ne mora da znači da se svakodnevno isrcpljujete na nekim vežbama. Dovoljna je i šetnja brzim korakom u trajanju od pola sata do sat, koja će vam pomoći da se rešite viška kilograma, a sigurno će nestati i ta neprijatna nadutost.

Ukoliko, pak zaista imate problem sa pravim viškom kilograma, onda je pravi trenutak da razmislite o promeni režima ishrane i životnih navika i da počnete da primenjujete neki vid dijete.

Pri tom, svakako treba voditi računa na psihološki momenat držanja dijete. To podrazumeva da ne treba na silu ništa, jer će se stvoriti kontraefekat. Prvo je važno da vi u svojoj glavi odlučite da želite da smršate, a samim tim će i korekcije koje idu uz novi način ishrane biti manje tegobne za vas. Jer džaba vam dijeta, ako ćete non stop misliti na hranu. Ne, bitno je da se ne opteretite, već da to prihvatite kao sasvim normalan i prirodan čin i efekat sigurno neće izostati.

A kako to da postignete?

Jkad počnete, shvatićete da to nije ni malo teško. Naprotiv! Sve počinje vašom odlukom da smršate. Kada je donesete, čvrsto je se držite i uspećete u svom naumu. Naravno, bitno je i da vaša očekivanja budu realna, tj. da ne očekujete da ćete za tri dana imati figuru iz snova. Uz to, kada prekršite neko pravilo određene dijete ili načina ishrane, bitno je da se ne osećate loše zbog toga, već da se vratite određenom načinu ishrane čim vam se ukaže prilika. Naravno da nećete da gledate dok drugi jedu, ukoliko na primer idete na svadbu dok ste na dijeti. Već ćete sebi dati oduška tog dana, ali zato sutradan nastavljate tamo gde ste stali.

Pokušajte i da ne kupujete nove stvari dok mršavite. Jako dobar efekat na psihu svakog čoveka ima činjenica da je uspeo da obuče nešto što je nosio kada je bio zadovoljan svojim izgledom. Samo, ne zaboravite na realna očekivanja. Jedino tako ćete se zaista osećati bolje.

Na stranu i fizički izgled, ono što će vam sigurno doneti dosta dobra ako zaista smršate jeste poboljšanje zdravstvenog stanja. Često se događa da se ljudi jednostavno naviknu na svoju prekomernu telesnu težinu, pa i ne razmišljaju baš mnogoo zdravlju. Međutim, kako vreme odmiče, itekako ćete početi da osećate negativne efekte te težine na celokupno zdravstveno stanje vašeg organizma. A da ne biste došli u situaciju da zaista morate da smršate, najbolje je da počnete odmah sa uvođenjem zdravijih navika u ishranu. I sigurno ćete se osećati bolje i zadovoljnije, a uz to ćete i izgledati bolje.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima