Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Које особине треба да има добар адвокат

rssBookmark and Share

17.07.2013. Vladimir Ciplic

Када вам се догоди да вам затреба помоћ адвоката, онда постоје неке ствари на које свакако треба да обратите пажњу. То се односи на све домене самог адвоката и на његов професионалан став, али и на његову личност и понашање.

Које особине треба да има добар адвокат

Када вам се догоди да вам затреба помоћ адвоката, онда постоје неке ствари на које свакако треба да обратите пажњу. То се односи на све домене самог адвоката и на његов професионалан став, али и на његову личност и понашање.

Зато је врло важно да поведете рачуна о свим детаљима пре него што га ангажујете, да се не бисте после кајали.

Распитајте се о његовим квалификацијама

Већ приликом првог разговора би требало да сазнате које су квалификације одређеног адвоката. Наиме, сам термин „адвокатура“ је много широк. Врло често се може чути да неко каже да је адвокат, а рецимо тек што је завршио студије. Онај ко зна мало више, зна и да је за стицање титуле адвоката неопходно полагање правосудног испита, па тек онда добијање лиценце за самостално обављање адвокатске делатности.

Када сте већ суочени са правним спором било какве врсте, последње што вам је потребно је лажан адвокат. Зато се сматра потпуно нормалним и чак пожељним да ви, као потенцијални клијент већ на првом састанку затражите да видите његову дозволу за рад. Адвокати који иоле држе до своје професије ће сертификате и дипломе које су стекли углавном имати на видном месту и то, најчешће на зидовима своје канцеларије. Наравно, не да би се њима хвалили, већ управо због клијената који могу чим уђу да виде код ког су дошли. На тај начин ћете избећи по мало непријатну ситуацију да морате да тражите сертификате и дозволе за рад.

Експертиза

Сваки квалификовани адвокат има своју екпертизу, односно специјализован је за одређену област. Он може бити експерт у једној од следећих категорија права: међународно право, радно право, грађанско право, закон о порезима, закон о парницама или кривично право. Ово су главне категорије, а постоје и подкатегорије.

Само имајте на уму да адвокат постаје специјализова за одређену област права најпре по искуству, односно да је имао велики број предмета који припадају једној од категорија.

Лични квалитети

Лични квалитети који би требало да буду на листи приоритета у највећем случају зависе од самог клијента. У суштини, најважније је да адвокат буде, што каже наш народ на свом месту. Уколико желите искусног адвоката, требало би да имате на уму да они често не посвећују баш пуно пажње клијентима, у смислу у ком то раде почетници. Почетници већином третирају своје клијенте као децу, саосећајни су и нарочито пажљиви рема њима.

Зато је врло важно да одлучите да ли желите да ангажујете професионалца и некога ко има иза себе године искуства, а чији став вам се можда неће допасти или некога ко нема искуства или га има врло мало, а биће посебно пажљив према вама и пун саосећања.

Кредибилитет

Кредибилитет се може односити на различите сфере одређеног адвоката, а не само на професионални живот. Он може бити побољшан причом задовољних клијената, рецимо, али исто тако врло брзо може бити нарушен. Довољно је да за њега почне да се говорка да, рецимо дели своје правне савете, али да их се не придржава или, пак да наплаћује више него било ко од његових колега, да не води рачуна о обавезама које има према клијенту и слично.

Да се разумемо, нити један адвокат не може стећи и задржати своје клијенте, а да није професионалан и поуздан.

Доступност

Дакле, сада када сте пронашли одлучног, квалификованог и адвоката доброг кредибилитета, требало би и да проверите да ли је поуздан. То ћете најлакше проверити по томе да ли вам је увек на располагању, наравно у пристојно време током дана. Да ли одговара на ваше е – маил – ове, поруке или позиве у најкраћем могућем року? Да ли поштује договорене рокове? Наравно, уколико му је телефон недоступан по неколико дана, а нико вам се не јавља у канцеларија, пожељно је да размислите о неком другом.

Прави професионалац ће итекако водити рачуна о овим стварима. Па, рецимо ако зна да му телефон из неког разлога неће бити доступан, задужиће неког свог колегу да одговара на позиве и слично.

Професионализам

Адвокат не води рачуна само о послу, већ и о односу са клијентом, али и о свом физичком изгледу. Јако је важно да увек буде пристојно обучен, као и начин понашања. Сувишно би било да објашњавам шта се под пристојним понашањем подразумева. Једноставно, чак и својим изгледом адвокат одаје да ли је заиста професионалац или не.

Slika preuzeta sa: advokatns.com


#   адвокат
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима