Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одакле радиоактивни отпад у Алексинцу?

rssBookmark and Share

04.06.2006. Александар Гвозден

Одакле радиоактивни отпад у Алексинцу?

На вест да је републичка инспекција забранила извоз предузећу MaxiCo из Алексинца, остаје ми да се упитам да ли је господин Миловановић једини кривац (уколико је уопште кривац) за појаву радиоактивног отпада у Алексиначком крају, па и у целој србији.

Да ли ће републичке инспекције утврдити одакле потиче радиоактивно гвожђе, тј, одакле уопште радиоактивност у отпаду и да ли ће уопште неко одговарати за нарушавање животне средине у Србији?

Одавно постоје индиције о повећаној радиоактивност, а доказана је повећана стопа канцерогених обољења у алексиначком крају.

Да ли је крив онај што покушава некако нешто да заради у овој пропалиј земљи или онај који је зарадио увозећи и премештајући радиоактивне материје у Србију?




4. јун 2006. | 11:49 | Извор: Бета

Предузећу "Макси ко" из Алексинца забрањен је извоз металног отпада, због повећане радиоактивности делова товара упућеног у Скопље.

Контаминирани су били делови товара на враћеном вагону из Македоније Републичка инспекција за заштиту животне средине је поднела и кривичну пријаву против директора тог предузећа Миодрага Миловановића, осумњиченог за загађивање животне средине, саопштило је Министарство науке и заштите животне средине.

У протеклих недељу дана два вагона са старим гвожђем, која су кренула из Алексинца за Скопље, стопирана су на граничном терминалу Трубарево, због присуства радиоактивних елемената.

Македонска дирекција за радијацијску безбедност забранила је скопској компанији "Макстил" увоз старог гвожђа од фирме "Макси ко" и наредила враћање вагона са теретом у Србију. Стручњаци Института Винча потврдили су налазе македонске дирекције.

Одвојено од тог случаја, Републичка инспекција за заштиту животне средине одузела је дозволу за обављање послова у области заштите од јонизујућих зрачења Друштву за управљање ризиком безбедности радника, екологијом, радиолошком заштитом и превентивним инжењерингом "Екопревинг ДОО" из Београда.

Против директора "Екопревинга" Милорада Антонијевића поднета је кривична пријава, јер није, како је наведено, предузео прописане мере у области заштите од јонизујућих зрачења (дозиметријска мерења и контрола радне средине). Према наводима инспекције, тиме се могу изазвати штетне последице за здравље људи и животну средину. У саопштењу нису наведени детаљи о тим последицама.


#   инспекција   кривична пријава   Макси Ко   Министарство науке
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима