Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Полагање вожње данас није баук!

Bookmark and Share

22.03.2021. Никола Стојановић

Полагање вожње у данашње време захтева доста одрицања. Наиме, увођењем новог Закона о саобраћају у 2017. години, режим обуке и полагања се знатно променио. Сада обука траје дуже, па кандидати морају да издвоје довољно слободног времена. 

Полагање вожње данас није баук!

 

Већина возача које није "закачио" нови закон ће вам рећи да је у њихово време било знатно лакше. Обука је трајала краће, док теоријски део испита није био толико обиман. Такође, по старом закону није постојала обука као ни полагање за прву помоћ за разлику од тренутног закона код којег је ова обука обавезна. 

Ипак, ово свакако не би требало да вас деморалише. Данас се можете одлучити за најразличитије категорије када је вожња у питању, у зависности од ваших афинитета. Важно је да имате довољно воље и смелости веома брзо ћете постати поносан власник возачке дозволе. 

Да ли знате да одабир адекватне ауто школе представља пола обављеног посла?

Једна од најважнијих ствари на коју кандидати треба да обрате пажњу када се одлуче да крену на обуку за вожњу јесте одабир ауто школе. Квалитетна ауто школа иза које стоји низ успешних возача који током обуке веома лако савладају управљање возилом као и правила у саобраћају је нешто што кандидатима мора бити примарно код доношења одлуке. Добра ауто школа је она која има професионалне и искусне инструкторе који се сваком кандидату максимално и једнако посвећују као и инструкторе који су добро организовани. Једна од таквих јесте и ауто школа Павлин, која већ дужи низ година успешно оранизује како припрему тако и обуку возача. Веома је важно кандидату пружити континуирану обуку без великог временског распона између часова.

Неким ауто школама је у интересу да упишу што већи број полазника. Неретко се дешава да у том случају инструктори не могу да постигну са одржавањем обуке па се кандидатима она одужи и на неколико месеци. Овакве ауто школе треба избегавати у широком луку. 

Да ли полагање за Е категорију спада у тежу врсту обуке?

Можда ћете од некога чути како је полагање за Е категорију веома компликовано с обзиром да подразумева управљењем возилом али и приколицом која је закачена за њега. Кандидати који планирају професионално да се баве вожњом аутомобила, камиона или аутобуса са приколицом имаће нешто "више посла" око саме обуке за разлику од оних који се одлуче да се обучавају искључиво само на возилу. Ипак, ова категорија није никакав баук! Након добијене дозволе, без великих потешкоћа кандидати се могу бавити послом превозника робе за неку фирму која нуди добре услове и бити веома успешни у томе. 

Коју год категорију да одаберете, мораћете да прођете кроз одређену процедуру

Шта Закон о саобраћају каже можете се информисати и путем интернета. Пронаћи ћете врло занимљиве и корисне податке и бити спремни приликом уписа у неку ауто школу. Данас ако сте малолетни (имате навршених 16 година) можете започети са обуком као и теоријским делом испита. У овом случају један од родитеља потписује уговор са ауто школом уместо вас.  Кандидат стиче услов за полагање завршеног дела испита тек када постане пунолетан. 

У зависности од тога за коју се категорију определите зависи колико ћете часова вожњи имати. Највише кандидата се одлучује за Б категорију, али све више има заинтересованих и за А, Ц, Д и остале категорије. 

Било како било, разлога за бригу нема. Наоружајте се стрпљењем и расположени крените у "возачке воде". Тако ћете себи знатно олакшати, а успех ће доћи сам по себи. 


 


#   возачки испити   возачке дозволе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима