Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фондација Славко Ћурувија - Убиства новинара: истина на чекању

Bookmark and Share

10.04.2017. Јужна Србија Инфо

Славко Ћурувија фондација у саопштењу поводом годишњице убиства Славка Ћурувије захтева од надлежних органа да додатно убрзају поступање у суђењу за убиство, као и да интензивирају рад на решавању случајева Даде Вујасиновић и Милана Пантића

Фондација Славко Ћурувија - Убиства новинара: истина на чекању

У уторак, 11. априла, навршава се 18 година од убиства Славка Ћурувије, власника и главног и одговорног уредника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“. Првог јуна навршиће се две године од почетка суђења за убиство. Крај се још увек не назире.

Пре неколико дана навршиле су се 24 године од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић. Предистражни поступак је и даље у току.

У јуну ће истећи 16 година од убиства Милана Пантића, дописника „Вечерњих новости“. Упркос повременим најавама да ће ускоро доћи до пробоја у истрази овог случаја, још увек чекамо конкретне резултате.

У протеклој години забележен је драстичан пораст притисака на новинаре у Србији. Упркос томе што је недавно формирана Стална радна група за безбедност новинара, у којој учествују Тужилаштво, полиција и представници новинарских и медијских удружења, новинари и даље од државе ишчекују јасан сигнал да претње и напади неће бити толерисани.

У међувремену, медијске слободе у Србији се растачу брзином светлости, а са свих страна ваља се непрозирни медијски мрак. Ухваћени између чекића и наковња политичких и економских притисака, независни медији се гасе или престају да буду независни. Многи су се отворено и без срама ставили у улогу пропагандистичких партијских гласила. Право грађана на објективно информисање угроженије је него било кад у нашој модерној историји.

Славко Ћурувија фондација захтева од надлежних органа да додатно убрзају поступање у суђењу за убиство Славка Ћурувије, да интензивирају рад на решавању случајева Даде Вујасиновић и Милана Пантића, и да оштро и одлучно покажу да су спремни да бране безбедност свих новинара у Србији данас.

Истовремено, тражимо од јавности да нас подржи у борби за истину о починиоцима и налогодавцима убистава новинара и борби за безбедност оних који данас обављају тај одговоран посао, само и искључиво да би очували право јавности да зна.

Славко Ћурувија фондација


#   полиција   убиство   новинари   медији   радна група   Фондација Славко Ћурувија   Славко Ћурувија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима