Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сећање на прогон пиротских Јевреја

rssBookmark and Share

Пирот 13.03.2016. Дејан Ћирић

У ноћи између 12. и 13. марта 1943. бугарске окупационе снаге у Пироту опколиле су Јеврејску малу и из ње одвеле све становнике и заточиле их у Соколани, данашњој фискултурној дворани Гимназије.

Сећање на прогон пиротских Јевреја

Неколико дана касније, поворка пиротских Јевреја спроведена је градом до железничке станице одакле теретним возом до Софије па до Лома на Дунаву. Одатле су превезени бродом до Беча и поново возом у Треблинку, у масовну смрт.

Ипак, захваљујући свом младом и савитљивом телу, кроз мали прозор искобељао се Рафаел Руди Абраванел и преко Бугарске, Србије, Македоније, Албаније, Италије и Египта докопао се Обећане земље свог народа, Израела. Тамо се оженио својом вереницом из Пирота, Бојаном Конфино. Руди је преминуо 2008. година у кибуцу Шаар Хаамаким у коме је провео остатак живота. Није заборавио српски.

Држава Израел захвална је спасиоцима и одаје им част тако што их уврштава у Праведнике међу народима.

Петогодишњег Боривоја Аврамовића из Пирота спасила је комшиница Вера Аранђеловић

Љубомир Костић, звани Љуба Колар, његова кћер Босиљка и син Драгослав из Пирота спасли су Марка Конфина и његове две кћери, Бојану и Рут.

 

Извор: Пиротске Вести, историчар Дејан Ћирић


#   Пирот   логор   Израел   Бугари   Други светски рат   Јевреји   Љубомир Костић   прогон   Пиротске вести   Бугарски окупатори  
@pirotskevesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима