Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sećanje na progon pirotskih Jevreja

rssBookmark and Share

Pirot 13.03.2016. Dejan Ćirić

U noći između 12. i 13. marta 1943. bugarske okupacione snage u Pirotu opkolile su Jevrejsku malu i iz nje odvele sve stanovnike i zatočile ih u Sokolani, današnjoj fiskulturnoj dvorani Gimnazije.

Sećanje na progon pirotskih Jevreja

Nekoliko dana kasnije, povorka pirotskih Jevreja sprovedena je gradom do železničke stanice odakle teretnim vozom do Sofije pa do Loma na Dunavu. Odatle su prevezeni brodom do Beča i ponovo vozom u Treblinku, u masovnu smrt.

Ipak, zahvaljujući svom mladom i savitljivom telu, kroz mali prozor iskobeljao se Rafael Rudi Abravanel i preko Bugarske, Srbije, Makedonije, Albanije, Italije i Egipta dokopao se Obećane zemlje svog naroda, Izraela. Tamo se oženio svojom verenicom iz Pirota, Bojanom Konfino. Rudi je preminuo 2008. godina u kibucu Šaar Haamakim u kome je proveo ostatak života. Nije zaboravio srpski.

Država Izrael zahvalna je spasiocima i odaje im čast tako što ih uvrštava u Pravednike među narodima.

Petogodišnjeg Borivoja Avramovića iz Pirota spasila je komšinica Vera Aranđelović

Ljubomir Kostić, zvani Ljuba Kolar, njegova kćer Bosiljka i sin Dragoslav iz Pirota spasli su Marka Konfina i njegove dve kćeri, Bojanu i Rut.

 

Izvor: Pirotske Vesti, istoričar Dejan Ćirić


#   Pirot   logor   Izrael   Bugari   Drugi svetski rat   Jevreji   Ljubomir Kostić   progon   Pirotske vesti   Bugarski okupatori  
@pirotskevesti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima