Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

107. godišnjica Ristovačkog stradanja - 1917. bugarski okupatori spalili celo selo

rssBookmark and Share

Vranje 18.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U Ristovcu, selu na jugu Srbije, održana je ceremonija obeležavanja 107. godišnjice Ristovačkog stradanja, u sećanje na žrtve i herojstvo iz Prvog svetskog rata. Komemorativni skup, koji je organizovan kod Spomenika palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine, okupio je delegacije iz različitih institucija, kao i meštane ovog kraja.

Foto: Grad Vranje
Foto: Grad Vranje

Članovi Gradskog veća i Skupštine grada Vranja, udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Vojska Srbije, kao i mladici iz osnovne škole u Ristovcu, sa posebnim pijetetom položili su vence i cveće na spomen-obeležje.

Saša Stamenković iz Gradskog veća i predsednica Udruženja potomaka ratnika, Olivera Đorđević, istakli su značaj održavanja kulture sećanja na stradanja i herojstvo srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Podsetili su na istorijski zločin koji je odigrao u Ristovcu 1917. godine, kada je bugarski okupator izvršio pogrom nad nevinim stanovništvom, ubivši 53 muškaraca i spalivši celo selo.

U kulturno-umetničkom programu, učenici osnovne škole "1. maj" iz Vrtogoša i Gimnazije "Bora Stanković" nastupili su sa posebno pripremljenim programom, doprinoseći ovome značajnom događaju na svoj način.

Obeležavanje ovakvih datuma i nastanaka ne samo da nam pruža mogućnost da se setimo prošlih vremena, već i da prenesemo važne poruke budućim generacijama. Kroz održavanje kulture sećanja, sigurnost održavanja našeg identiteta i vrednosti koje nam suštinski definišu.

 


#   Vranje   prvi svetski rat   Bugari   Ristovac   Bugarski okupatori
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima