Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Привремени порези - зашто?

rssBookmark and Share

31.03.2009. Александар Гвозден

Привремени порези - зашто?

Док Влада не смисли начин како ће попунити буџетску рупу треба се запитати одакле та рупа.

Настојимо да смањимо рупу у оонском омотачу, а не желимо да се одрекнемо свих оних погодности које су допринеле тој рупи. Слично томе, и Влада не предузима никакве мере, када нас је већ довела у такву ситуацију, да изврши превентиву.

Последице петогодишње владавине неспособних влада јесу раст увоза, константан пад продуктивности, повећање јавних расхода. Динар се бранио продајом девиза. Исте те девизе могле су бити утрошене за отварање нових радних места.

Подстицајна фискална политика у овој земљи никада није ни вођена. Увек су на снази репрограми потраживања, отписи дуговања. У најави је и милтилатерална компензација. О стимулисању оних који су измиривали своје обавезе ни речи.


Узрок и последице

Једна од првих одлука Коштуничине владе јесте било повећање плата министара. Дотадашње зараде су повећане са тридесетак хиљада на преко сто хиљада динара. Има се, дакле, широкооо.

Е, па, то је условило незадовољство радника, и то оних који су могли да протествују испред владе… здравство, школство, јавне службе… и свима је удовољено.

Они који нису могли да изађу пред зграду владе јесу они који производе. О њима нико не брине. Почетком године су се наше јавне службе избориле и за регрес… Питајте просечног радника у србији када је задњи пут добио регрес.

И сада последице кризе пођеднако падају на све нас.

Радници примају минималац, па чак и тада морају да врате паре власницима предузећа…

У Београду је све више фирми које се баве само скидањем новца са рачуна како би фирме исплатиле раднике мимо пореза.

Знајући то, какав може бити ефект нових пореза??


Екстра профит и гринфилд

Многи су остали без посла утицајем закона о екстра профиту. Цео Карићев систем је срушен. Човек се снашао, али је хиљаде људи остало без посла. Да је све то било погрешноговори чињеница да је Астра банка изашла из стечаја јер су реализована њена потраживања. Власници су добили своје, али радници се и даје сналазе.

Говорим о томе јер претходне владе нису имале стратегију како запошљавати, али су биле мајстори за то да људе оставе без посла. И сада, уместо да има понуде посла за вишкове из јавних служби и они ће се прикључити армији незапослених. Отпремнина ће се потрошити, јер не постоје здрави услови да се било шта покрене и одржи.

Форбсова листа ставља Србију међу најгоре за пословање у овом делу европе. Нема страних улагања, чак и оне помињане гринфилд инвестиције су одложене. Пољопривреда је одавно у стагнацији, сточни фонд је на минимуму репродукције. Краве су у србији, људи моји, постале ретка врста. Као тигрови у сибиру!


ММФ или банкрот

Фамозни ММФ, иако га нисмо желели, је опет у својој мисији - очување монетарне стабилности. То се односи на процесирање спољног дуга. Задужујемо се да би вратили раније дугове.

Да ли је ММФ решење. По некима јесте, по некима није. Јесте нам битна монетарна стабилност, али нам је потребно и да изађемо из ове агоније. То можемо само сами.

Стога у наставку цитирам Бранка Драгаша:

… Једини начин да Србија крене напред и да се извуче из овог глиба је да се направи рез. Зато је добро да дође до банкротства. Залажем се, дакле, да се прогласи банкрот. Зашто је то добро? Психолошки је добро јер би се прекинула ова болна агонија. Грађани би то подржали. Направио би се нови искорак. Проглашавањем банкрота, увеле би се привремене мере у привреду. Влада би била у оставци. Расписали би се ванредни парламентарни избори. Организовао би се јавни округли сто о спасу Србије. Ослободлили би се медији политичке контроле. Припремао би се политички терен за владу националног спаса. Та влада би имала председника и два потпредседника и девет министара. Влада би се поделила на: политички део владе и менаџерски део владе. Менаџерски део владе би био сачињен од једног потпредседника, пет министара и гувернера Народне банке. Они би радили за плату од 1 евро годишње, заложили би своју имовину као гаранцију и добили би проценат од раста БДП. Менаџерски део владе би грађани бирали на изборима. Политички део владе би припао странкама након одржаних избора. Увођењем ванредних мера замрзле би се и смањиле све плате у државним предузећима и службама. Јавна потрошња би се одмах смањила 20 одсто и та ослобођена средства би се пребацила у државну банку за развој. Годину дана све плате у државном сектору би се смањиле тако да нико у државним службама не би могао да има плату два пута већу од просечне плате у привреди. Плате у приватном сектору би биле слободне. Председник државе, премијер, министри, гувернер, представници локалне самоуправе и директори јавних предузећа би својим личним примером показали да се залажу за корените реформе. Планом рационализације државних служби и јавних предузећа смањио би се број корисника буџета са 600.000 на свега 200.000, тако да би свих 400.000 службеника ишло на преквалификцију и добили би могућност да раде у приватном сектору или да отворе своје предузеће. Уместо да празне буџет, они би пунили буџет. Укинуле би се све државне агенције и савети. Углавном, нико не би остао без посла. Све плате у управним одборима јавних предузећа би биле на нивоу просечне плате у привреди. Извршила би се у року од шест месеци комплетна компјутеризација државе и описмењавање грађана да знају да користе информационе технологије. Највеће улагање државе би било у - знање. Привреда би се растеретила смањивањем пореза и доприноса за 50 одсто. Инвестиције у производњу би се ослободиле пореза. Стимулисао би се извоз и супституција увоза.

Увео би се, поред динара, евро као званична валута. Курс динара би био слободан. Престало би задуживање. Извршила би се мултилатерална компензација. Направила би се нова пословна берза. Донео би се закон о денационализацији и још 200 закона усаглашена са ЕУ. Национализовала би се имовина криминалаца и тајкуна. Грађани би добили 15 одсто акција свих јавних предузећа. Створио би се Национални инвестициони фонд. Србија би прва почела да гради народни капитализам. Србија би показала пут изласка из светске економске кризе.

Таблоид број 176 2009-03-17

Хоћете ли и даље веровати Влади и ММФ-у или мислите да се коначно можемо пробудити??

gvozden.info


#   Влада Републике Србије   инвестиције   округли сто   ММФ   без посла   привремене мере   јавне службе
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима