Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Академик Матија Бећковић подржао "Вече гуслара" у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 12.12.2022. Јужна Србија Инфо

У препуној сали прокупачког Дома културе, у организацији Гусларског друштва „Топлички Гвоздени пук“, одржано је вече гуслара, чувара српске историје, културе и традиције.

Академик Матија Бећковић подржао "Вече гуслара" у Прокупљу

Гусларско вече одржано је поводом 110. година од почетка Балканских ратова, у част свих српских јунака, а како истиче организатор ове манифестације, председник Гусларског друштва „Топлички Гвоздени пук“, Владан Радуловић,  окупљање гуслара је прилика да покажемо захвалност и поштовање према нашим прецима који су нам извојевали слободу.

-Веома смо задовољни како је протекло гусларско вече у Прокупљу, а највећа част је што нас је том приликом својим гостовањем удостојио академик Матија Бећковић.

Публика је Бећковића дочекала огромним аплаузом на ногама, а он је тада изјавио да се осећа малим и недостојним пред великим топличким јунацима, пред Топличанима који негују и чувају од заборава своју историју и традицију.

На гусларској вечери наступили су познати гуслари, Петар Шишовић, Батрић Јокановић, Славко Алексић, Никола Мојслиловић, Јакша Јакшић, Милан Додеровић, Миљан Токовић и Бошко Вујачић. Наступили су и гајдаши из Војводине, Хор „Свети Прокопије“ и чланови КУД „Абрашевић“.

Гусларско друштво „Топлички Гвоздени пук“ се овом приликом захваљује свим учесницима ове манифестације, академику Матији Бећковићу, донаторима,  представницима Града Прокупља, Дејану Лазићу и Николи Копривици, као и бројној прокупачкој публици.


#   Прокупље   гусле   Гвоздени пук   Матија Бећковић   Абрашевић Прокупље   Удружење гуслара „Топлички Гвоздени пук“
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима