Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Akademik Matija Bećković podržao "Veče guslara" u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.12.2022. Južna Srbija Info

U prepunoj sali prokupačkog Doma kulture, u organizaciji Guslarskog društva „Toplički Gvozdeni puk“, održano je veče guslara, čuvara srpske istorije, kulture i tradicije.

Akademik Matija Bećković podržao "Veče guslara" u Prokuplju

Guslarsko veče održano je povodom 110. godina od početka Balkanskih ratova, u čast svih srpskih junaka, a kako ističe organizator ove manifestacije, predsednik Guslarskog društva „Toplički Gvozdeni puk“, Vladan Radulović,  okupljanje guslara je prilika da pokažemo zahvalnost i poštovanje prema našim precima koji su nam izvojevali slobodu.

-Veoma smo zadovoljni kako je proteklo guslarsko veče u Prokuplju, a najveća čast je što nas je tom prilikom svojim gostovanjem udostojio akademik Matija Bećković.

Publika je Bećkovića dočekala ogromnim aplauzom na nogama, a on je tada izjavio da se oseća malim i nedostojnim pred velikim topličkim junacima, pred Topličanima koji neguju i čuvaju od zaborava svoju istoriju i tradiciju.

Na guslarskoj večeri nastupili su poznati guslari, Petar Šišović, Batrić Jokanović, Slavko Aleksić, Nikola Mojslilović, Jakša Jakšić, Milan Doderović, Miljan Toković i Boško Vujačić. Nastupili su i gajdaši iz Vojvodine, Hor „Sveti Prokopije“ i članovi KUD „Abrašević“.

Guslarsko društvo „Toplički Gvozdeni puk“ se ovom prilikom zahvaljuje svim učesnicima ove manifestacije, akademiku Matiji Bećkoviću, donatorima,  predstavnicima Grada Prokuplja, Dejanu Laziću i Nikoli Koprivici, kao i brojnoj prokupačkoj publici.


#   Prokuplje   gusle   Gvozdeni puk   Matija Bećković   Abrašević Prokuplje   Udruženje guslara „Toplički Gvozdeni puk“
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima