Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gusle su srpska čitanka i istorija

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.06.2018. Južna Srbija Info

Udruženje guslara „Toplički Gvozdeni puk“ iz Prokuplja, uz pomoć lokalne samouprave i Doma kulture, organizovalo je koncert guslara na kome je promovisan CD posvećen junaku “ Gvozdenog puka“ vitezu Blogoji Mićku Krušiću.

Gusle su srpska čitanka i istorija

Svi posetioci ove jedinstvene manifestacije, koji su salu Doma kulture ispunili do poslednjeg mesta, uživali su u guslanju guslara, narodnoj pesmi i igrama.

Uz zvuke gusli ep o Blagoji Mićku Krušiću ispevao je Đorđije Koprivica. Na ovoj manifestaciji, koju će svi posetioci dugo pamtiti, predstavili su se i guslari Nikola Mojsilović, Stevo Mišo Popović, Novak Milenković, Petar Šišović i nada srpskog guslarstva Miloš Gašević iz Prokuplja.

Etno pesmu pevala je Pola Spasojević, frulaš Dragić Bugarin je pokazao svoje majstorstvo na ovom instrumentu, a spletom narodnih igara predstavili su  i članovi KUD „Abrašević“ Doma kulture.

Predsednik i osnivač udruženja „Toplički Gvozdeni puk“ Vladan Radulović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog velikog broja posetilaca, koji su na ovaj način izrazili poštovanje prema svojoj istoriji, kulturi i običajima.

-Gusle su srpska  čitanka i istorija. Formiranjem ovog udruženja želimo da upoznamo širu javnost o svim događajima iz oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918.godine. Junaštvo i heroizam pripadnika  „Gvozdenog puka“ i žrtve koje su date za slobodu nikada ne smeju da se zaborave, rekao je on i dodao da sličan koncert planiraju da organizuju i povodom otvaranja Spomen parka posvećenom „Gvozdenom puku“ u Prokuplju.

Starešina prokupačkog hrama Sveti Prokopije Nikola Ilić je ovom prilikom istakao da je, uz pomoć boga i srpskih junaka, okončana okupacija Srbije i da je narod tada dočekao dugo čekanu slobodu.

-Izuzetna mi je čast što prisustvujem ovom veličanstvenom koncertu, na kojem se promoviše kompakt disk posvećen mom dedi vitezu Blagoji Krušiću, izjavio je njegov unuk protojerej stavrofor Dragan Krušić i dodao da je njegov predak najodlikovaniji junak srpske vojske.

-Sve golgote ratova od  1906. do 1918.godine prošao je moj predak Blagoje Krušić, koji je učestvujući u bitkama na Ceru, Drini, Kolubari, Kajmakčalanu, Solunskom frontu i drugim mestima pet puta ranjavan. Za pokazanu hrabrost i junaštvo on je odlikovan sa 15 domaćih i stranih medalja, ističe  Dragan Krušić i dodaje da je junaštvo pripadnika „Gvozdenog puka“, uz pomoć gusli i guslara opevano kroz mnoge epske pesme.

-Još daleke 1986.godine kao guslar sam nastupio u Prokuplju. Svaka poseta ovom gradu i učešće na koncerte za mene je nešto što se ne može opisati, govori s ponosom guslar Đorđije Koprivica i ističe da je šestostruki prvak  Jugoslavije i četvorostruki Srbije.

-Svi narodi sveta imaju svoju istoriju koja se uči. Srbija svoju istoriju, običaje i kulturu uz gusle peva. Ovoliki broj posetilaca pokazuje da Prokupčani i Topličani poštuju svoje pretke, poštuju svoju prošlost, junake“ Gvozdenog puka“, rekao je Koprivica i dodao da, nije loše naučiti nešto tuđe, ali svoje zaboraviti je strašno i loše.

Ovaj jedini profesionalni guslar u Srbiji svojim mnogobrojnim nastupima u zemlji i inostranstvu promoviše pravoslavlje, srpsku kulturu i sve vrednosti našeg naroda.

Svim učesnicima koncerta, pojedincima i ustanovama, predsednik udruženja Vladan Radulović uručio je zahvalnice, a specijalni poklon udruženja- gusle, guslaru Stevanu Miši Popoviću.

Publika na ovom koncertu je sa oduševljenjem pozdravila i članove udruženja „Gvozdeni puk“ iz sela Igrište kod Kuršumlije, u kojem je pre nekoliko godina otkriven je spomenik  junacima „ Gvozdenog puka“.


#   Prokuplje   Sveti Prokopije   Nikola Ilić   Miloš Gašević   gusle   Gvozdeni puk   istorija   Udruženje guslara „Toplički Gvozdeni puk“   guslari
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima