Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju održana državna Manifestacija Gvozdenom puku u čast

rssBookmark and Share

Prokuplje 07.10.2022. Južna Srbija Info

Danas je u Prokuplju održana centralna državna Manifesstacija obeležavanja 110. godišnjice od mobilizacije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznatijeg kao Gvozdeni puk

U Prokuplju održana državna Manifestacija Gvozdenom puku u čast

Danas je u Prokuplju održana centralna državna ManifesstacijaDanas je u Prokuplju održana centralna državna Manifesstacija obeležavanja 110. godišnjice od mobilizacije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznatijeg kao  Gvozdeni puk, kojoj je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i pokrovitelj ove manifestacije, i najviših državnih organa Srbije prisustvovao predsednik Narodne Skupštine dr Vladimir Orlić. obeležavanja 110. godišnjice od mobilizacije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznatijeg kao  Gvozdeni puk, kojoj je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i pokrovitelj ove manifestacije, i najviših državnih organa Srbije prisustvovao predsednik Narodne Skupštine dr Vladimir Orlić.

Svečanosti koja je počela opelom za poginule junake, koje je održalo sveštenstvo prokupačke crkve „Sveti Prokopije“ prisustvovali su i narodni poslanici, državni sekretari i pomoćnici ministara, predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik komandanta Kopnene vojske Srbije, načelnici Topličkog, Jablaničkog, Mačvanskog i Rasinskog Okruga, gradonačelnici i predsednici opština i predsednici skupština više gradova u Srbiji, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici boračkih udruženja i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci ratnika Gvozdenog puka, mnogobrojni građani Prokuplja i đaci  svih prokupačkih škola za koje je ovo bio jedinstveni istorijski čas.

Vence na spomenik Gvozdenom puku uz najviše državne počasti najpre je u ime predsednika Aleksandra Vučića, Skupštine i svoje lično ime položio predsednik Narodne Skupštine Srbije dr Vladimir Orlić, a zatim i u ime Vladinog Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, zatim, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zatim u ime  Ministarstva kulture i informisanja pomoćnik ministra Slavica Trifunović, Načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, gradonačelnici i predsednici više opština i gradova iz Srbije, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, delegacije boračkih organizacija i udruženja za negovanje tradicija i potomaka srpskih ratnika.

-Prenosim vam pozdrave  predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i čestitam vam 110. godišnjicu od formiranja našeg slavnog „Gvozdenog puka“, rekao je obraćajući se prisutnima predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.

-Mir i sloboda su dva ideala koja su srpske junake pre ravno 110. godina povela u odbranu otadžbine, njihove i naše jedine Srbije one koja danas sa ponosom i divljenjem odaje počast, rekao je Orlić podsećajući na topličke junake koji su se borili u sastavu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

-Ti tek stasali mladići su  čelikom i svojom krvlju iskovali naše pravo na život u slobodi u sopstvenoj kući u državi koju danas imamo, istakao je Orlić.

On je kazao da gotovo da nije bilo kuće iz koje tih ratnih godina u Gvozdeni puk nije otišla bar jedna muška glava, dobrovoljno i uzdignuta čela, da su kretali  zagrnjeni i uz pesmu iako su znali da za mnoge od njih povratka nema.

-Pošli su da pobede ili da se ne vrate, treće opcije za njih nije bilo, zbog toga nema i ne sme da bude čoveka koji ovom srpskom zemljom hoda da nije ponosan na svoje dedove i pradedove koji su upravo tu zemlju branili svojim životima, naglasio je Orlić.

-Stajati na ovom mestu pred spomenikom za 1.300 poginulih ratnika i više od 6.000 ranjenih jeste čast i jeste obaveza, svakom od nas jer su nam svojom žrtvom ostavili zavet koji je večan, i ostavili delo za koje nikad nećemo moći do kraja da im se odužimo, podvukao je Orlić.

On je naglasio da se taj mir i ta zlatna sloboda najvrednije što imamo i moramo čuvati poručivši da to treba da zna svako „ko bi i pomislio da nam taj mir uzurpira, da se i rukom drzne da krene ne tu slobodu što je ovakav način osvojena“.

-Zato ovaj spomenik i imamo ovde da nas seti ali i sve druge možda pre svega te druge, na slobodarsko srce jednog malog naroda sa Balkan, na topličke seljake koji su postali simbol junaštva i koji su se van granica ljudskog života borili nedajući na sebe i na svoje. I na njih je mislio Egon Ervin Kiš kada je rekao „Sjajni su ovi Srbi, oni umeju da brane svoju zemlju i tek u Srbiji 1914. shvatio sam da je ljubav prema slobodi malih naroda jača sila od od agresije moćnih i velikih i tek ovde shvatio sam da neumitna volja pobeđuje sve, a da se slabost puke sile ogleda u tome što samo u silu veruje“. Taj zapis najbolje govori o borbenom moralu srpskih vojnika i svedoči da se o našoj hrabrosti tada nadaleko pričalo, kazao je Orlić.

On je daodao da je zahvaljujući topličkim junacimna ceo svet tada shvatio i razumeo koliko cenimo i koliko želimo slobodu. „Kumanovo, Prilep, Bitolj, Cer, Bregalnica, u tim bitkama su naši junaci stekli vojničku slavu ovenčanu sa 133 Karađorđeve zvezde sa mačevima, 10 Legija časti, šest Krstova Svetog Đorđa, zlatnim medaljama za hrabrost i drugim brojnim i najsvetlijim odličjima i gotovo da nema borca Gvozdenog puka da nije dobio neko odlikovanje državnog ili vojnog ranga, istakao je Orlić dodavši da je njihova zastava postala je simbol čeličnog otpora i najveće ljudske i vojničke časti.

-„Bežite kad juriša ludi Gvozdeni puk”, tako su ga zvali neprijatelji u paničnom povlačenju i divili su im se jer te vojnike ništa nije moglo da odvrati od borbe, jer nije bilo ni sile ni opasnosti koja bi mogla da ih pokoleba. I ostalo je zapisano da su jurišali nestvarno, prelazili na desetine kilometara dnevno, kao u hipnozi zaneseni, opijeni. „Železni puk”kako su ga zvali bio je nezaustavljiv, u držanju nesalomljiv i gord u odnosu prema dužnosti stamen i neprikosnoven, srcem i dušom svakim delom svoga bića stravljen u službu svojoj državi i svom narodu, baš onakav kakbi imamo obavezu da i mi budimo, rekao je Orlić podsećajući na div junake koji su u Toplici ponikli.

Govoreći dalje o žrtvama i žrtvovanju on je podsetio da je „Gvozdeni puk“ u šest godina ratovanja izgubio više od polovine svoga sastava i ostavio nam u amanet da kao i oni i mi danas dajemo sve od sebe, da i za njih živimo, da se kroz rad  borimo i svakoga dana nosimo sa svim ovozemaljskim pritiscima koji su neretko odraz tuđeg licemerjea i tuđeg kukavičluka, da se borimo sa mukama i problemima za koje mi nismo krivi ali i da, ni za trenutak ne odustanemo.

-To je ta bitka koju mi danas bijemo dok uprkos svima svoje čuvamo i postojano stvaramo, naporno i vredno radimo i jačamo svoju Srbiju i sa tog puta ne ostupamo ni pedalj, kao što ni pedalj sa svoje zemlje na odstupamo i ne dozvoljavamo da nam niko ugrozi mir a znamo koliko je to teško u vremenu u kojem živimo, rekao je Orlić.

On je istakao da od Srbije ničeg vrednijeg nema i da svaki naš napor ona zaslužuje, jer njena sloboda i njen mir nemaju cenu.

-Branimo i branićemo Srbiju na najbolji način – radeći, i tačno je da svaki novi kilometar puta i svaka nova fabrika i svako novo radno mesto i svaka škola i svaka bolnica i svaki klinički centar za koji se danas izborimo jesu po jedna nova pobeda Srbije, naglasio je Orlić i dodao da je samo Prokuplje dokaz i primer zemlje za kakvu se borimo.

-Srbija posle mnogo godina i decenija čekanja i tavorenja, neuspeha konačno pobeđuje. I pogledajte samo i ovde i danas zahvaljujući odgovornoj politici koju vodimo, politici predsednika Aleksandra Vučića ulaže se u vrtiće, u škole, u parkove, u igrališta, u sve ustanove kulture, u kompletnu industrisku zonu, u zdravstvene centre u infrastrukturu koju smo decenijama čekali. I novi magistralni i novi autoput  iz pravca Niša dodatno će oživeti Prokuplje i radimo baš sve što je u našoj moći da i ovaj grad i ovaj deo Srbije i cela naša zemlja nastave da idu napred. Generacije su čekale na bolje dane za Srbiju, a sada to konačno postaje realnost. Dokazali smo da to možemo, a da bismo to i postigli moramo da radimo i više i bolje od drugih jer smo narod koga istorija nije štedela i da se oslanjamo pre svega na sebe, kazao je Orlić.

On je podsetio da je spomenik Topličkim junacima podignut 2018. godine a prošle godine i Spomen soba i da se time ne  dozvoljava da oni padnu u zaborav, već im se odaje zaslužena počast.

– Naša država delima dokazuje da će se uvek boriti za mir i da uzmemo taj mir da čuvamo i za sebe i za druge i poručijemo da nikada nećemo dozvoliti da nam ugrozi bilo ko ono do čega nam je stalo niti sme iko da se usudi da naš narod ugrozi, rekao je Orlić i poručio da će Srbija nastaviti da sarađuje sa svima, jer umemo da pružimo ruku ali čuvajući samo svoje državne i nacionalne interese teritorijalni integritet i suverenitet svoje zemlje koju volimo, zaključio je predsednik Narodne Skupštine Srbije dr Vladimir Orlić

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Prokuplja MIlan Aranđelović. On je pozdravljajući uvažene goste podsetio na slavnu istoriju Gvozdenog puka rekavši da nam se danas, vraćajući se čitav jedan vek unazad, ukazuje sva uzvišenost stradanja srpskog naroda za svoju državnost.

-Spomenik Gvozdenm puku čuva priču o smrti i ranama za večni život Srbije. Njihov podvig je istorisko svedočanstvo večnosti naše otadžbine, njihove bitke i stradanje su čvrst istorijski oslonac na kojima danas počiva naša država, naš napredak i koraci u bolje sutra, kazao je gradonačelnik Prokuplja.

-Mi potomci slavnih predaka, koji su ralo i motiku zamenili za pušku i krenuli da stvaraju Srbiju znamo da čuvamo postojeće i da gradimo nove vrednosti. Na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas težimo jednom cilju, životu u slobodnoj, stabilnoj, ekonomski i kulturno razvijenoj Toplici i Srbiji. Zato je naš uspeh svaki novoizgrađeni vrtić, škola, novi kilometar asfaltiranog puta, novootvorena fabrika i veći broj prvaka upisanih u naše škole. Savladana lekcija našeg đaka i svaki njegov uspeh je pobeda današnje Toplice i Prokuplja. Novi životi su večna pobeda gvozdenih junaka, njihovi potomci su danas sa nama a jedan od njih nosi i ime svoga dede Đorđa Milačića, koji je dvostruki nosilac „Karađorđeve zvezde“ zaključio je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Današnje veličanstveno okupljanje pred spomenikom junacima Gvozdenog puka učinio je još svečanijim nastup crkvenog hora „Sveti Prokopije“ glumaca i pevača, i naročito prisustvo pitomaca Vojne akademije iz Beograda i vojnika i orkestra Srpske Garde iz Beograda.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Gvozdeni puk   Toplički ustanak
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima