Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гусле су српска читанка и историја

rssBookmark and Share

Прокупље 05.06.2018. Јужна Србија Инфо

Удружење гуслара „Топлички Гвоздени пук“ из Прокупља, уз помоћ локалне самоуправе и Дома културе, организовало је концерт гуслара на коме је промовисан ЦД посвећен јунаку “ Гвозденог пука“ витезу Блогоји Мићку Крушићу.

Гусле су српска читанка и историја

Сви посетиоци ове јединствене манифестације, који су салу Дома културе испунили до последњег места, уживали су у гуслању гуслара, народној песми и играма.

Уз звуке гусли еп о Благоји Мићку Крушићу испевао је Ђорђије Копривица. На овој манифестацији, коју ће сви посетиоци дуго памтити, представили су се и гуслари Никола Мојсиловић, Стево Мишо Поповић, Новак Миленковић, Петар Шишовић и нада српског гусларства Милош Гашевић из Прокупља.

Етно песму певала је Пола Спасојевић, фрулаш Драгић Бугарин је показао своје мајсторство на овом инструменту, а сплетом народних игара представили су  и чланови КУД „Абрашевић“ Дома културе.

Председник и оснивач удружења „Топлички Гвоздени пук“ Владан Радуловић изразио је велико задовољство због великог броја посетилаца, који су на овај начин изразили поштовање према својој историји, култури и обичајима.

-Гусле су српска  читанка и историја. Формирањем овог удружења желимо да упознамо ширу јавност о свим догађајима из ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918.године. Јунаштво и хероизам припадника  „Гвозденог пука“ и жртве које су дате за слободу никада не смеју да се забораве, рекао је он и додао да сличан концерт планирају да организују и поводом отварања Спомен парка посвећеном „Гвозденом пуку“ у Прокупљу.

Старешина прокупачког храма Свети Прокопије Никола Илић је овом приликом истакао да је, уз помоћ бога и српских јунака, окончана окупација Србије и да је народ тада дочекао дуго чекану слободу.

-Изузетна ми је част што присуствујем овом величанственом концерту, на којем се промовише компакт диск посвећен мом деди витезу Благоји Крушићу, изјавио је његов унук протојереј ставрофор Драган Крушић и додао да је његов предак најодликованији јунак српске војске.

-Све голготе ратова од  1906. до 1918.године прошао је мој предак Благоје Крушић, који је учествујући у биткама на Церу, Дрини, Колубари, Кајмакчалану, Солунском фронту и другим местима пет пута рањаван. За показану храброст и јунаштво он је одликован са 15 домаћих и страних медаља, истиче  Драган Крушић и додаје да је јунаштво припадника „Гвозденог пука“, уз помоћ гусли и гуслара опевано кроз многе епске песме.

-Још далеке 1986.године као гуслар сам наступио у Прокупљу. Свака посета овом граду и учешће на концерте за мене је нешто што се не може описати, говори с поносом гуслар Ђорђије Копривица и истиче да је шестоструки првак  Југославије и четвороструки Србије.

-Сви народи света имају своју историју која се учи. Србија своју историју, обичаје и културу уз гусле пева. Оволики број посетилаца показује да Прокупчани и Топличани поштују своје претке, поштују своју прошлост, јунаке“ Гвозденог пука“, рекао је Копривица и додао да, није лоше научити нешто туђе, али своје заборавити је страшно и лоше.

Овај једини професионални гуслар у Србији својим многобројним наступима у земљи и иностранству промовише православље, српску културу и све вредности нашег народа.

Свим учесницима концерта, појединцима и установама, председник удружења Владан Радуловић уручио је захвалнице, а специјални поклон удружења- гусле, гуслару Стевану Миши Поповићу.

Публика на овом концерту је са одушевљењем поздравила и чланове удружења „Гвоздени пук“ из села Игриште код Куршумлије, у којем је пре неколико година откривен је споменик  јунацима „ Гвозденог пука“.


#   Прокупље   Свети Прокопије   Никола Илић   Милош Гашевић   гусле   Гвоздени пук   историја   Удружење гуслара „Топлички Гвоздени пук“   гуслари
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима