Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли Роми желе да се укључе у друштво или их представљају "лажни" лидери: "Грабеж" у Нишу за поклоне деци на Светски дан Рома

rssBookmark and Share

Ниш 08.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Деценијска тема, да ли Роми у Србији, посебно у Нишу искрено желе да се укључе у живот у свим сегментима или немају поверење у систем и друштво. Не баш пријатна слика данас у Градској кући при додели поклона ромској деци, ставила је сенку на овај диван дан, посебно јер Ниш је један од градова са набројнијом ромском популацијом са којом остали део грађана живи у синергији.

Да ли Роми желе да се укључе у друштво или их представљају "лажни" лидери: "Грабеж" у Нишу за поклоне деци на Светски дан Рома

У част Светског дана Рома, локална власт у Нишу организовала је поделу пакетића поклона ромској деци. Ова акција показује дубоку ангажованост за инклузивност и заједништво у граду.

Али... фотографија говори више од речи…

У настојању да се изрази осећај неповерења према систему образовања и друштву, слика коју Роми имају може бити комплексна и различита. Могуће је да су изложени различитим облицима дискриминације и маргинализације, што доводи до стварања осећаја неповерења према систему и институцијама.

У многим случајевима, образовни систем може бити место где се ово неповерење посебно осећа. Многи Роми се сусрећу са проблемима као што су недостатак приступа квалитетном образовању, стереотипи и предрасуде од стране наставног особља и вршњака, као и лоша интеграција у школама.

Ово неповерење може се проширити и на друштво у целини. Роми често искусавају дискриминацију на радном месту, приступ здравственој заштити и другим јавним услугама. Ове негативне искуства могу утицати на њихову веру у систем и институције.

Како би се преодолело ово неповерење, неопходно је радити на унапређењу приступа образовању, елиминацији дискриминације и предрасуда, и стварању услова за равноправно учешће Рома у друштву. То захтева ангажовање свих нивоа власти, образовних институција, заједнице и цивилног друштва.

У последње време, у јавности се повећала свест о изазовима са којима се сусреће ромска заједница, али и о неким неспоразумима у вези са појединим ромским лидерима. Наиме, постоје забележени случајеви где су одређени ромски представници, користећи се немаштином и својим политичким утицајем, дошли до личне користи на штету својих суграђана.

Овај проблем, који се углавном односи на одређене локалне заједнице, ствара додатне тежине у већ комплексној ситуацији са којом се сусреће ромска популација. Искоришћавање немаштине и политичког утицаја не само што оштећује доверење у лидере у овим заједницама, већ такође изазива огромну штету у процесу справљања са друштвеним и економским изазовима.

Ове претње, међутим, изазивају и одговорност. Локалне и државне власти морају применити мере које ће спречити злоупотребу утицаја и немаштине од стране ромских лидера. Осим тога, важно је да се подигне свест у самој ромској заједници о овом проблему и да се посвети већа пажња избору поштених и посвећених представника који ће заиста радити за интересе свих својих суграђана.

Овакви случајеви искоришћавања немаштине и политичког утицаја морају бити истражени и суочени, а одговорни треба да се прихвате свих релевантних институција како би се спречила далеко широмаснија штета у ромској заједници.

 

 

 


#   Ниш   Роми   Драгана Сотировски   Светски дан Рома
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима