Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан факултета Спорта у Нишу - поносни на професоре и на сваку нову генерацију студената

rssBookmark and Share

Ниш 21.10.2022. Јужна Србија Инфо

Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу данас је Свечаном академијом обележио 51 годину рада и постојања. Професорима, студентима, колективу и присутним гостима, поздравним говором обратио се декан факултета, проф. др Милован Братић. Студентима са најбољим оценама уручена призанања и пригодни поклони.

Дан факултета Спорта у Нишу - поносни на професоре и на сваку нову генерацију студената

Након речи добродошлице, декан Братић је истакао да у друштву несклоном континуитету бројке делују заиста импозантно.

"Наша институција баштини дугу традицију Више педагошке школе, Факултета физичке културе, а данас, као Факултет спорта и физичког васпитања наставља да ствара позитиван амбијент младим људима, да се академски образују и припреме за будућност, онолико успешну, колико сами буду улагали у себе и своје знање. Од оснивања нашег Факултета плејада професора уграђивала је све своје интелектуалне и људске квалитете у интегритет ове институције, градећи њен високи рејтинг и углед.

Током овог периода, након пола века и више Факултет је израстао у врхунску образовну и научноистраживачку организацију и постао респектабилна институција не само у Србији, већ у региону Југоисточне Европе. И данас, ми, професори, помажемо младим људима да остваре своје пуне капацитете, несебично им преносећи знање и искуство, али и друштвена заједница са своје стране мора да учини више, како млади људи не би одлазили из земље и остављали за собом осредњост и неукост. Тај црвени аларм без изузетака позива све нас и обавезује нас на већу будност и пожртвованост.

Наша прошлост, и она даља и она скорија, која се огледа у истрајном и систематичном раду на развоју наше институције, омогућила нам је да поносно одговарамо на питање где је наш Факултет данас – тамо где је својим квалитетом то недвосмислено заслужио – међу најбољима! Према актуелном академском рангирању светских универзитета, у великој и озбиљној конкуренцији, наш Факултет се на Шангајској листи за 2021. годину нашао између 150. и 200. места најбољих факултета спорта на свету.

Ваља напоменути и то да је Факултет спорта и физичког васпитања из Ниша 2016. године био прва институција нишког Универзитета и једини факултет спорта из Србије који се нашао на најпрестижнијој академској листи", истакао је Братић.

Академска заједница у Нишу, региону и шире, слаже се, да Факултет спорта у Нишу данас има добре партнере са којима интензивно радим на различитим пројектима, који долазе из готово свих земаља Европе, Француске, Немачке, Италије, Ирске, Данске, Чешке, Словачке, Белгије, Шпаније, Португалије, Малте, Мађарске, Пољске, Румуније, Турске.

Ректор Универзитета у Нишу Драган Антић, потврдио је речи декана Братића и додао, да Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу "није само нишки већ српски факулетет у Нишу" и да са правом заслужује епитет једног од најбољих у региону..

На крају академије, студентима са најбољим оценама додељена су признања, пригодни поклони и новачана награда.

Свечану атомсферум увеличао је гудачки трио, изводећи популарне евргрин композиције.


#   Ниш   Братислав Гашић   Драган Антић   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима