Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЕИ Ниш, некада технолошки гигант, данас инспирација за музеј

rssBookmark and Share

Ниш 02.10.2017. Г.Бјелетић Н1, Јужна Србија Инфо

Док се за средину октобра припрема Сајам високих технологија у НИшу, организатори припремају и изложбу индустријског наслеђа и позивају Нишлије да им уступе апарате произведене у Електронској индустрији.

Фото: screenshot Н1
Фото: screenshot Н1

Колекција расте, као и подршка иницијативи да се у Нишу оснује Музеј са сталном поставком. Чекајући музеј, прикупљени производи изложени су у згради Сингидунум центра.

Међу роботима, холограмима, софтверима, на Сајму у Нишу наћи ће се и ово, некада такође чудо технологије. Те 1958. године произведено је управо у Нишу.

"Историја нас учи да нема будућности технолошког развоја без увида у наслеђе, и да је то један изузетан ветар у леђа стварању нових резултата", каже Братислав Миловановић, координатор Сингидунум центра у Нишу.

Резултати рада ЕИ јесу за историју, кажу у Удружењу за неговање индустријске баштине и промоцију нових технологија, који прикупљају производе, сада за изложбу, а надају се да ће Ниш добити и музеј.

Познаваоци се слажу да је ЕИ у другој половини 20. века брзо усвајала нове технологије и у производњи могла да се пореди са највећима у тој области. 

"Када смо имали освојену технологију цеви, радио апарата, црно-белих телевизора, ЕИ је тада подоста извозила, у свету то је била та технологија која је и била позната", објашњава инжењер ЕИ Славољуб Стојадиновић.

Сада је ЕИ у стечају. На десетине хала, а само у некима које су приватизоване настављена је иста производња.

"А ово све остало је напуштено, запуштено, дошли су приватници који се вођени логиком капитала баве нечим другим. Ево рецимо у фабрици Клима уређаја имате производњу сирева и млечних производа", додаје Стојадиновић.

У некој од тих хала могао би да се нађе и Музеј индустријске баштине, али је то за сада само идеја. У току је прва фаза реализације, прикупљање експоната.

На изложби, неће бити свих производа, јер је, кажу, за то потребан музеј, а колико их је имао овај гигант са око 30.000 запослених и више од 20 фабрика, нико тачно не зна.

"Један огроман број различитих производа. Колико само различитих сектора, а можете замислити да су стално излазили нови надграђени производи... Десетине, можемо да кажемо... Ма стотине, и више", присећа се Братислав Миловановић.

Док ће бројни, некада модерни апарати постати експонати, има оних новије генерације који се и даље користе. У кућама Нишлија, уколико и нема неке пегле, машине за прање или сушење веша произведене у ЕИ, вероватно, кажу, има бар неког ко је у Електронској индустрији радио.


#   Ниш   телевизија   музеј   апарати   ЕИ Ниш   историја   Електронска индустрија   Братислав Миловановић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима