Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хоће ли ученици 1. септембра бити у школским клупама

Bookmark and Share

16.08.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Очекује се да ће деца седети у клупама на почетку школске године. Да ли ће заиста бити тако зависиће и од састанка са Тимом за школу, који ће бити одржан непосредно пред први септембар. Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић каже за РТС да нико не мора да брине и да школска година почиње 1. септембра.

Ратко Вукићевић ОШ
Ратко Вукићевић ОШ

Александар Марков из Форума београдских гимназија указује на поражавајуће резултате онлајн наставе и да ће последице зависити од тога колико су ученици појединачно спремни да надокнаде пропуштено.

Милан Пашић наглашава да Тим за школе, који се прошле године састао 44 пута и доносио одлуке на недељном нивоу, наставља са радом у сарадњи с Министарством просвете и здравља и представницима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

"Ми смо већ имали један састанак у претходном периоду, сагледали целокупну ситуацију. Дошли смо до закључка да у нашим вртићима који тренутно раде, можемо рећи у пуном капацитету, нема никаквих пандемија", рекао је Пашић.

Додао је да је у наредном периоду у плану још један састанак Тима, а можда и два, у зависности од целокупне ситуације, на којима ће се сагледати ситуација и да ће школама благовремено доставити допис.

"'Батут' ће доставити мере из своје надлежности, Министарство опет из своје надлежности. Не мора нико да брине, школска година почиње 1. септембра, нормално како све иде. Детаљне информације добиће школе, а после и родитељи преко одељенских старешина", најавио је Пашић.

"Поражавајући резултати онлајн наставе" 

Александар Марков из Форума београдских гимназија верује да ће школска година почети регуларно као што је то било и претходне године. Вирус се и даље брзо преноси и не би било неочекивано да већи део разреда неко време буде одсутан.

Истиче да ће се у погледу епидемијске ситуције видети шта нас чека, али да се нада најбољем.

Што се тиче поново увођења модела онлајн наставе, он је посебно указао на истраживање које је Форум београдских гимназија радио уочи почетка прошле школске године у којем су, истиче добили поражавајуће резултате.

"Велики број ученика, више од 60 посто се изјаснио да није био у могућности да у потпуности испрати такав вид наставе, односно да не даје квалитетне резултате. Тако да када је реч о самој надокнади пропуштеног, плашим се да ће то остати на нивоу појединаца", истакао је Марков.

Наглашава да тај проблем није решен системски, а да није решаван ни претходних година.

Објашњава да наставницима није дата могућност да када ученик из првог пређе у други разред да надокнаде пропуштено зато што наставници и даље следе план.

Такође, напомиње да су надлежни из Министарства просвете више гледали да се не изгуби час, више се ишло на испуњавање форме, него суштине.

"Доминирао је наратив да ниједан час није изгубљен, а није суштина у изгубљеном часу, него у пропуштеном знању и самом квалитету часа. Никада неће бити исто и није исто када је ученик на онлајн наставаи и када је у школској клупи са својим другарима", сматра Марков.

Указује и да ће се последице сигурно осећати и зависиће од тога, колико су ученици појединачно спремни да надокнаде пропуштено.

Одлагање државне матуре 

Што се тиче државне матуре она је, напомиње Марков, више пута одлагана и да, када је реч о гимназијама она није предвиђена за ову, него за наредну школску годину.

"Мислим да корона није главни разлог зашто се државна матура одлаже већ годинама. Главни разлог који и сада стоји је нерешен договор између универзитетске заједнице и Министарства просвете. Дакле, факултети нису спремни да прихвате државну матуру као квалификациони испит који ће омогућавати директну проходност на факултете", истакао је Марков.

Ко може на екскурзију у иностранство

Наводи да у иностранство може да путује четврти завршни разред средње школе и да имају дозволу према правилнику реализације екскурзија.

Остали ученици могу на екскурзију у Србији, с изузетком осмог разреда основне и трећег средње школе који имају могућност да оду у Републику Српску.

"У овом тренутку постоји могућност, односно не постоји забрана да се иде у иностранство. Направљени су програми на нивоу школа, али да ли ће се нешто променити у времену короне, навикли смо да ништа не планирамо много унапред него да чекамо како ће бити", рекао је Марков. 


#   школе   настава   Министарство просвете   Коронавирус   Милан Пашић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима