Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хуманост на делу: Лесковчани непрекидно доносе помоћ за угрожене

rssBookmark and Share

Лесковац 19.05.2014. РТС

Лесковчани не престају да прикупљају помоћ за становништво на угроженим подручјима. Помоћ се прикупља у Саборној цркви, Црвеном крсту, а од синоћ су отворена и врата Народног музеја

Хуманост на делу: Лесковчани непрекидно доносе помоћ за угрожене

Лесковчани непрекидно доносе помоћ на одређеним пунктовима у граду, а Кризни штабови у Лесковцу и осталим општинама јабланичког округа су усталном заседању како би организовали и упутили конвоје помоћи ка угроженим подручјима.

За само четри сата више од 300 Лесковчана ноћас је донело знатну количину воде, конзервиране хране, одећу, средства за хигијену, ћебад. И од јутрос грађани долазе са пуним кесама и џаковима.

"Донела сам постељину, ћебад, хемијска средства а, с обзиром на то да сам председник Скупштине станара највећег солитера у граду, договорили смо се да упутимо и одређена новчана средства поплављенима", каже Лесковчанка Љиљана Ђокић.

"Поносан сам што сам Лесковчанин", каже Небојша Димитријевић, кустос Народног музеја у Лесковцу. "Поносан сам на суграђане који овај град чине великим. Заиста је одзив огроман и ми смо продужили акцију."

Људи нуде све што имају, а што би могло да помогне најугроженијима. Тридесетпетогодишњи Лесковчанин Владимир Јовић и његов четири године старији друг Далибор јуче су са Власинског језера довезли скутер на води, гумени чамац и неопходну опрему за спасавање. Спремни крећу да помогну становништву у невољи.

"На скутеру могу да се евакуишу две особе и још три у чамцу који вуче скутер", објашњава Владимир. "Чамац може да се користи на дубини од пола метра."

Он и Далибор носе и прслуке за спасавање и остало што им може затребати да пруже помоћ другима. На пут ка поплављеним срединама испратили су их најближи.

"Важно је да се помогне људима", каже Владимирова мајка. "Ево и ја у руци држим унуче, бебу, и тамо има деце којима треба помоћи и мислим да свако треба да притекне у помоћ."

Помоћ се прикупља и у осталим општинама Јабланичког округа. Општина Бојник обезбедила је 15 хиљада јаја, одећу и обућу за децу и одрасле, 72 хигијенска пакета и више од 2 милиона динара новчане помоћи.

Из Медвеђе је кренуо шлепер са храном, одећом и средствима за хигијену.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   поплава   Небојша Димитријевић     угрожени   поплава 2014   кризни штаб
@


 


[ Додај коментар ]