Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Исидору, Емилију, Јелену и Сару везује једна ствар – љубав према науци

rssBookmark and Share

Ниш 27.02.2020. Јужна Србија Инфо

Упознајте овогодишње говорнице на Форуму младих научника. "Оне нису сваког дана на телевизији и у медијима, а то заслужују...“

Исидору, Емилију, Јелену и Сару везује једна ствар – љубав према науци

Исидору Тасић, студенткињу Медицинског факултета у Нишу, Емилију Јовановић, студенткињу Биолошког факултета у Београду, Сару Милошевић, ученицу Гимназије у Инђији и Јелену Здравковић, ученицу ЕТШ „Мија Станимировић“ у Нишу повезује једна ствар, а то је љубав према науци. Ове младе и талентоване девојке, говорнице су на овогодишњем шестом Форуму младих научника, који се одржава 5. марта 2020. године у Свечаној Сали Универзитета у Нишу.

Исидора Тасић завршила је Гимназију „Бора Станковић“ у Нишу, као Вуковац и освајач друге награде на државном такмичењу из биологије. Тренутно је студент медицине са просеком 10,00. Била је стипендиста Универзитета „Јејл“, а годину дана средње школе провела је у школи „Свети Андреј“ у САД-у.
Са друге стране, Емилија Јовановић, завршила је основну школу „20. октобар“ и Земунску Гимназију, као Вуковац и ученик генерације. Као ученица Земунске Гимназије такмичила се на такмичењима из српског језика, биологије, физике, беседништва... Њени први научни радови, који су били везани за физику, освојили су похвале на државним и међународним научним конференцијама и смотрама. Као члан регионалног центра за таленте „Београд 2“, а уз подршку Института Винча, представљала је Србију на међународној конференцији младих научника у Штутгарту. Почетком године учествовала је и у Зимској школи на Академском Универзитету у Санкт Петербургу.

Заједно са Исидором и Емилијом, у оквиру првог панела на Форуму младих научника говориће и Сара Милошевић. Сара је рођена 2. маја 2001. године у Београду. Ученица је Гимназије у Инђији. Добитник је Светосавске повеље, Вукове дипломе и титуле ученика генерације у својој основној школи. Била је учесник Винчиних научионица у више наврата. До сада је написала четири истраживачка рада, а тренутно ради на петом. Са својим трећим радом под називом „Модификација баријум титананта допираног лантаном и потенцијална примена“ осваја прво место на Државној смотри истраживачких радова из области физике, као и сребрну медаљу на Међународној конференцији младих научника. Планира да упише Медицински факултет у Београду.

Једна од најмлађих учесница на овогодишњем Форуму је Јелена Здравковић, ученица четврте године ЕТШ „Мија Станимировић“ у Нишу. Била је део тима који је представљао Србију на Иинтернационалној олимпијади из роботике. Добитница је бројних награда на различитим такмичењима, углавном оним из програмирања и електротехнике.

Како сами организатори кажу, ове четири младе хероине, представиће своја достигнућа јавности, али ће и указати на проблеме са којима се девојке у науци сусрећу. Подсетимо, организација “Нађи Раула” из Ниша уз подршку Амбасаде Аустралије у Београду организује традиционални “Форум младих научника”. Форум се одржава у четвртак, 5. марта 2020. године у Свечаној Сали Универзитета у Нишу. Међу говорницима на овогодишњем форуму очекују се млади таленти, будући научници, али и представници Амбасаде Аустралије који ће у оквиру студије случаја, представити образовање Аустралије. Идеја о организацији Форума младих научника, потекла је од Јована Милића, тада ученика Машинско техничке школе “15.мај”.

Учесници овогодишњег Форума младих научника, дискутоваће на тему: "Девојке у науци. Има ли предрасуда и колико је тешко бити најбоља у науци?" 
Слоган овогодишњег Форума младих научника је „Не ругај се талентима“, организатори желе да апелују на младе, али и оне мало старије да се не ругају талентима, већ да их подрже, да им дају могућност да рашире своја крила и заплове у „игру“ која се зове живот.
Подсетимо, традиција овог Форума је да сваке године одређена држава представља свој образовни систем. Ове године је то  Аустралија, чији је образовни систем изузетно добро развијен, а и доста деце из Србије студира на тамошњим Универзитетима.

„У склопу студије случаја, госпођа Елизабет Бакан, друга секретарка у Амбасади Аустралије, представиће могућности за школовање и усавршавање у Аустралији, а посебно ће бити занимљиво то како изгледа један обичан радни дан у некој школи у Аустралији“ – каже Јован Милић, идејни творац форума. Он посебно истиче срећу због успеха овог пројекта, који су започели као ученици: „Данијела, Стефан и ја, као тада млади такмичари на такмичењима у знању, покренули смо овај догађај од својих ученичких стипендија и ни слутили нисмо да ће он постати овако добро прихваћен у нашој локалној заједници“.

У склопу форума биће представљен и филм „Пријатељство два народа. Пријатељство које траје“. У овом филму биће представљена историја дипломатских односа између Србије и Аустралије. Посебно ће се приказати сви они пројекти, који су урађени заједничким снагама два народа.

Форум отвара наступ Војног оркестра и дечијег хора „Чаролија“. Улаз на форум је слободан уз пријаву на сајту организације 

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јован Милић   Форум младих научника   Нађи Раула пројекат
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима