Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Не ругајте се талентима, ни данас ни сутра ни никада"

rssBookmark and Share

Ниш 07.03.2020. Јужна Србија Инфо

Хуманитарна организација “Нађи Раула” из Ниша уз подршку Амбасаде Аустралије у Београду организовала је традиционални 6. Форум младих научника – не ругај се талентима.

"Не ругајте се талентима, ни данас ни сутра ни никада"

Догађају је присуствовало више стотина младих људи.

Форум младих научника окупио је велики број младих људи, а тема форума је била: „Девојке у науци. Има ли предрасуда и колико је тешко бити најбоља у науци?“. Форум су свечано отворили Дарко Булатовић, Градоначелник Ниша и Елизабет Бакан, друга секретарка у Амбасади Аустралије у Београду.

“Аустралијској амбасади је јако драго да подржи овакав скуп. Ово је моја прва посета Нишу. Аустралија подржава младе таленте, научнике, а пре свега жене зато што је то за будућност Србије јако важно”, изјавила је друга секретарка амбасаде Аустралије Елизабет Бакан.

Присутнима се обратио, сада већ по традицији и Градоначелник Ниша, који је истакао важност улагања у науку.

„Наука и образовање су области у којима деценијама није улагано. Очекујемо развој, напредак и очекујемо да нам млади остану у Граду, али и нашој земљи“ – изјавио је Дарко Булатовић, Градоначелник Ниша.

У склопу Форума говориле су и Емилија Јовановић, студенткиња на Биолошком факултету, Универзитета у Београду и освајачица бројних медаља. Емилија истиче важност одржавања оваквог и сличних скупова:

„Јако је важно организовати овакве скупове, где млади људи могу да кажу оно што их мучи и да пренесу своја искуства другим младим људима. Посебно сам срећна да је публика била активна и да је постављала и више него занимљива питања“ – изјавила је Емилија Јовановић.

Са друге стране, Сара Милошевић, ученица Гимназије у Инђији, истиче то да млади морају и сами да се ангажују око проналажења института и организација које се баве науком.

„Јако је важно да и млади буду активни , да контактирају професоре у Институма и организацијама научног типа, сваки професор ће несумњиво одговорити и подржати младу особу, која тек треба да се оствари“ – истиче Милошевић.

Међу говорницама су биле и две девојке из Ниша и то Исидора Тасић, студент Медицине и Јелена Здравковић, ученица ЕТШ „Мија Станимировић“ у Нишу.

“Студенткиња сам друге године Медицинског факултета. Морам да признам да девојке нису довољно промовисане у науци и увек су у прикрајку. Не треба вршити такве поделе, мушкарци и жене имају неке способност својствене свом полу“ – изјавила је Исидора Тасић, окупљеним новинарима на Форуму.

Са друге стране Јелена Здравковић, која је недавно заједно са ученицима Гимназије „Креативно перо“ представљала Србију на олимпијади из роботике каже: “Мене подржавају сви што се тиче науке, драго ми је што у мојој околини не постоји одбојни став према девојкама које се баве науком и мислим да смо сви равноправни и да можемо једнако да успемо невезано за пол, али је опет јако важно да се говори о девојкама у науци.“

Говор Јована Милића, идејног творца Форума младих научника, оставио је све присутне у Универзитетској сали без текста. Јован је са великом емоцијом говорио о девојкама у науци, а посебно се дотакао слогана форума, а то је #неругајсеталентима:

„Никада немојте да се ругате само зато што неко носи одела са лептир машном, а има 15 година, то је његово право, никада немојте да се ругате зато што неко носи протезу или има оштећен вид, немојте се ругати вашим вршњацима, који имају било који вид деформитета, који су повучени, тихи и стидљиви, посебно немојте да се ругате вашим вршњацима који учествују на такмичењима у знању.  Молимо и оне мало старије да се не ругају другачијима од себе, нека ти старији буду узори нама млађима и нека ти старији буду подршка онима који желе да мењају свој свет, немој далеко било да буду препрека младим талентима, нека им буду инспирација и више него потребан ветар у леђа, нека их подрже да рашире своја крила. Са овог места, 5. марта Вас преклињемо немојте да се ругате никоме ни данас, ни сутра ни никада.“ – изјавио је Милић том приликом.

Подсетимо, организација “Нађи Раула” из Ниша уз подршку Амбасаде Аустралије у Београду организовала традиционални “Форум младих научника”. Идеја о организацији Форума младих научника, потекла је од Јована Милића, тада ученика Машинско техничке школе “15.мај”. Како организатори најављују, у плану је да се од наредне године Форум прошири на више дана.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јован Милић   Аустралија   Форум младих научника   Нађи Раула пројекат
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима