Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успешно завршен "Форум младих научника"

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2017. Јужна Србија Инфо

Конференција "Форум младих научника" успешно је зашена. Поред великог броја посетилаца. специјални гост конференције био је Бен Ланг, чувени предузетник из Израела. Закључак конференције је да ако се нешто не промени, млади таленти одлазе.

Успешно завршен "Форум младих научника"

Форум је званично отворио Милош Банђур, заменик Градоначелника Ниша. Присутнима су се обратили и: Марина Костић, начелница секретаријата за образовање, Проф.др Мирослав Милутиновић, председник општине "Црвени Крст", Бранимир Ацковић, центар за промоцију науке и млади таленти.

Комплетан извештај у наставку...

Трећи форум младих научника у организацији ПТШ „Милутин Миланковић“ и портала „Нађи Раула“ успешно је завршен. Држава домаћин овогодишњег форума била је Израел. Млади таленти, будући научници представљени су јавности, а сви се слажу у једном, а то је да им је потребна помоћ. 
„На оваквим скуповима добијам прилику да упознајем људе, слицне мени. Сто се тице науцне дисциплине, највисе сам се бавила биологијом, али и предузетниством“ – изјавила је Исидора Тасић, ученица Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу.
Са друге стране, Никола Благојевић, дупли ученик и генерације и бруцош Електронског факултета са просеком 10, каже да није сигуран да ли ће и како остати у држави Како каже уколико се стање промени, радо би остао, али уколико остане овако он нема шта овде да ради.
Држава мора да створи услове да се млади у Србији баве научно истраживачким радом и да не одлазе у иностранство. Једино тако, али и уз развој привреде, могуће је допринети укупном развоју друштва, закључак је Трећег форума младих научника који је одржан у Нишу.
„Морамо да створимо услове за младе таленте, који ће можда једног тренутка постати прави научници. У супротном, млади ће напустити државу и то није добро. Морамо сви ми да се променимо и да им дамо подршку“ – изјавио је Јован Милић, студент Машинског факултета и идејни творац форума.
Како кажу у нишком Секретаријату за образовање, Град Ниш брине о подстицају талентованих ученика и студената у првом реду оних којима је финансијска помоћ најпотребнија. Те је тако у буџету опредељено преко 33 милиона динара у те сврхе. Међу панелистима овогодишњег форума младих научника били су представници Центра за промоцију науке из Београда, представници Амбасаде Израела и талентовани научници. По избору младих, овогодишња држава домаћин форума је Израел.
„Израел је земља домаћин на позив Прве техничке школе и Јована Милића. Данас овде представљамо достигнућа Израела у образовању и развоју предузетништва. Израел је мала земља, великих достигнућа, земља у којој ИТ извоз чини преко 40 одсто“ – изјавила Данијела Пејић, економска саветница у Амбасади Израела у Београду.
Форуму су присуствовали и: Марина Костић, начелница секретаријата за образовање, проф.др Мирослав Милутиновић, председник општине „Црвени Крст“, Бранимир Ацковић, центар за промоцију науке, Милица Радовић, ИТ конект, а форум је свечано отворио, заменик Градоначелника Ниша, Милош Банђур.
„Оно што чини град градом, јесу млади таленти. Оно што град за сада ради и начин на који подржава младе научнике, као и најбоље ђаке и студенте, је одавање признања за њихова достигнућа. Наравно да друштво мора да уради више, да створи услове да они могу успешно да се баве науком“ – изјавио је том приликом Банђур.
Први панел је прошао врло бучно. Будући да је већина младих талената у Сали за то да се оде из земље, међутим панелистикиња Милица Радовић, из Београда, оштро је против тога:
„Ја кажем да не треба да одлазите. Сама долазим из сиромашне породице, са 17 година сам почела да радим да бих издржавала моје и нећу да чујем да се жалите. Држава је таква – каква је. Промените је ви, учините нешто изађите из своје зоне удобности“ – изјавила је Милица.
У склопу форума представљена је и изложба лего робота, који су носили називе израелских научника. На свечаном отварању представљен је и промо филм: „Они долазе“, који представља седморо величанствених, седморо најбољих нишких студената и ђака. Присутнима се путем скајпа обратио и Бен Ланг, млади израелски предузетник који живи и ради у Вашингтону.
„Своју причу почињем војском. Ту, ту сам и кренуо са својом каријером. Тамо сам научио шта је дисциплина и то је добро“ – поручио је Бен.
Циљ овогодишњег форума је промоција младих талената али и указивање на програме путем којих се млади таленти могу додатно усавршити. Форум је организовала ПТШ „Милутин Миланковић“ у сарадњи са Амбасадом Израела и порталом „Нађи Раула“.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Бора Станковић   Јован Милић   Милош Банђур   председник општине   Мирослав Милутиновић   Центар за промоцију науке   Форум младих научника   Нађи Раула пројекат   Марина Костић   Милутин Миланковић
@Milos_Bandjur @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима