Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Трећи форум младих научника овог марта у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 07.03.2017. Јужна Србија Инфо

Прва техничка школа „Милутин Миланковић“ у сарадњи са порталом „Нађи Раула“ и Амбасадом Израела у Београду, организује конференцију „Форум младих научника – Променимо себе“. Конференција се одржава у среду, 15.марта у великој сали Универзитета у Нишу.

Трећи форум младих научника овог марта у Нишу

Међу панелистима очекују се представници Центра за промоцију науке из Београда, представници Амбасаде Израела, али и они најбитнији – млади таленти. Идејни творац конференције је некадашњи ученик ове школе, сада успешни студент Машинског факултета Јован Милић.

„Желео сам да са својим друговима из школе направим догађај који ће промовисати младе таленте, али и на коме ће млади таленти моћи да причају о својим проблемима. Како се сећам, те давне 2015-те спремали смо се на такмичење из информатике и било је доста проблема око финансирања нашег пута.Та ситуација ме је додатно подстакла да осмислим овакав догађај“ – каже Јован.

Нишка Прва техничка школа „Милутин Миланковић“ уз подршку Амбасаде Израела организује конференцију „Форум младих научника – променимо себе“. Циљ овогодишње конференције је промоција младих талената, будућих научника, али и указивање на програме путем којих могу да оду у одређену страну државу и да се додатно едукују, а након тога врате у своју домовину.
„Сваке године одређена држава представља свој образовни систем и врло је занимљиво да упоредимо образовне системе других држава, да видимо како се можемо поправити. Ове године земља домаћин форума је Израел. Морамо да се похвалимо одличном сарадњом са Амбасадом Изрела у Београду. Они су били одушевљени идејом и радо су прихватили да буду домаћини“- изјавила је Славица Јукић, директорка ПТШ „Милутин Миланковић“.

Иначе, Израел је развијена држава са демократским уређењем и парламентарним системом. Једнодомни Кнесет је највиши законодавни огран са 120 чланова. Државом управља председник владе, често називан и као премијер Израела. На основу номиналног друштвеног производа израелска Привреда је била 41. Привреда света у 2008. години, док је индекс хуманог развоја једна од највећих у региону. Главни град државе је Јерусалим. Израел даје велики број стипендија за студирање у тој држави.

На конференцији биће представљен и промо филм, који носи веома снажну поруку. У филму ће бити представљени нишки млади таленти и научници. 

„Филм је промотивног карактера. Желимо додатно да  промовишемо младе таленте. Овогодишњи слоган форума је „променимо себе“. Зашто је такав слоган? Просто, желели смо да укажемо на све веће занемаривање младих талената. Право је време да се променимо и да својој деци, односно ђацима покажемо праве идоле“ – кажу организатори.

Након првог панела, присутнима ће се путем „скајпа“ обратити и гост изненађења управо из Израела. Међу панелистима се очекују и представници Амбасаде Израела из Београда. У склопу форума биће представљена и триологија „Млади и религија“, аутора Јована Милића. Женски део Академског хора СКЦ Ниш својим нумерама свечано отвара форум.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јован Милић   техничка школа   Израел   Славица Јукић   Универзитет у Нишу   Форум младих научника   Нађи Раула пројекат   Милутин Миланковић   ПТШ Милутин Миланковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима