Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Форуму младих научника говориће Ђорђе Огризовић, најбољи млади научник на свету

rssBookmark and Share

Ниш 11.03.2018. Јужна Србија Инфо

Прва техничка школа „Милутин Миланковић“ у Нишу у сарадњи са хуманитарним порталом „Нађи Раула“ и Амбасадом Мексика у Београду, организује конференцију „Форум младих научника – придружи се“.

На Форуму младих научника говориће Ђорђе Огризовић, најбољи млади научник на свету

Конференција се одржава у петак, 16. марта 2018. год. у великој Сали Универзитета у Нишу. Међу панелистима се очекују млади таленти, научници, представници образовних институција, Амбасаде Мексика и представници Града. Идеја о одржавању форума потекла је од Јована Милића, тада ученика ове школе.

„Припремали смо се за такмичење из роботике. Када смо се припремили, сазнали смо да немамо довољно новца за путне трошкове. Сав наш труд је био узалудан. Цела та ситуација ме је подстакла да оформимо догађај путем кога ће се говорити о проблемима младих талената”, изјавио је Јован Милић, идејни творац форума. 

Дан пре Форума, тачније 15. марта одржаће се сајам технике и информатике, у холу Прве техничке школе „Милутин Миланковић“ (Београдска 22):

„Желимо да присутнима представимо све оно што ми као школа радимо. Доћи ће ученици, њихови професори, родитељи са децом. Поред наших ученика, представићемо и пар ученика основних школа са њиховим експериментима. Све у свему, припремили смо занимљив програм и за сајам, који се одржава дан пред сам форум“, изјавила је Славица Јукић, директорка ПТШ „Милутин Миланковић“.

До сада је била праксе, да се сваке године говори о одређеним проблемима младих талената, овог пута то није случај.

“Подсетимо, прве године форума смо обезбедили месечне картице за сиромашне ђаке и студенте, у склопу другог форума смо поднели иницијативу за оснивање фонда за младе таленте и научнике, а ове године промовишемо највеће благо које имамо, наше таленте. Од друге године пракса је да одређена држава представља свој образовни систем, што се испоставило као одлично и занимљиво посетиоцима“, изјавио је Јован Милић, идејни творац форума, иначе сада студент треће године Машинског факултета.

Нишка Прва техничка школа „Милутин Миланковић“ уз подршку Амбасаде Мексика и организације „Нађи Раула“ организује конференцију „Форум младих научника – придружи се“. Циљ овогодишње конференције је промоција младих талената, будућих научника, али и указивање на програме путем којих могу да оду у Мексико, додатно се едукују, а касније стечено знање врате у своју  матичну земљу – Србију.

„Сваке године одређена држава представља свој образовни систем и врло је занимљиво да упоредимо образовне системе других држава, да видимо како се можемо поправити. Ове године земља домаћин форума је Мексико. Морамо да се похвалимо одличном сарадњом са Амбасадом Мексика у Београду и Његовом Екселенцијом, гдином Амбасадором. Они су били одушевљени идејом и радо су прихватили да буду домаћини. За све присутне у оквиру свечаног отварања смо припремили и разноврстан програм, наравно, програм се везује за Мексико“- изјавила је Славица Јукић, директорка ПТШ „Милутин Миланковић“.

Иначе, Мексико, или правилније Сједињене Мексичке државе представљају политички ентитет који је настао у 19. веку. Према Светској туристичкој организацији, Мексико привлачи највише страних туриста у Латинској Америци, док је у светским размерама на десетом месту. Томе доприносе и културни и природни локалитети које је Унеско уврстио у Светску баштину. У Мексику се налазе бројни Универзитети, на којима студенти из целе Европе изучавају различите науке. Три мексиканца су до сада добила Нобелову награду. 
У склопу свечаног отварања форума, биће представљен и промо филм „Они долазе“, у коме ће се представити 3 најбоља млада талента из Србије и 3 најбоља млада талента из Мексика. Биће приказани најбољи млади таленти у претходној календарској години. 

„Сврха форума јесте да младима прикажемо праве узоре. Овогодишњи слоган форума је „придружи се“. Желимо да отворимо врата знања и да 16. марта свако дође у салу Универзитета, да се придружи нашој мисији ширења образовања. Иако у многим стварима Србија није на завидном месту, морамо бити захвални зато што имамо право на квалитетно, бесплатно и слободно образовање. Сетимо се Нобеловке Малале Јусуфзаи, коју су упуцали у леву страну лица, само зато што је ишла у школу, то је најгори проблем који може задесити било кога, на сву срећу ми смо далеко од тога... „ – поручују организатори. 

На форуму ће говорити и  Габријела Грујић, помоћница Министра за дуално образовање, а форум свечано отвара Њ.Е. Марко Антонио Гарсија Бланко, Амбасадор Мексика у Србији. Између осталих, на панелу ће говорити и Ђорђе Огризовић, најбољи млади научник света и овогодишњи добитник Светосавске Награде Министарства просвете. Након свечаног отварања на коме ће наступити хор, очекује се први панел који носи назив: „У корак са иновацијама 21-ог века. Како постићи ниво Мексика?“. У паузама ће присутни моћи да се упознају са културом Мексика на штанду испред сале, а за све посетиоце је обезбеђен и промо материјал ове државе.  Овог 16. марта Мексиканци су домаћини форума, барем на један дан. Подсетимо, до сада су државе домаћини форума биле: Индија, Немачка и Израел.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јован Милић   студенти   техничка школа   Славица Јукић   Универзитет у Нишу   Сајам технике   Форум младих научника   Нађи Раула пројекат   Милутин Миланковић   Светосавске награде   ПТШ Милутин Миланковић   дуално образовање   Ђорђе Огризовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима