Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uspešno završen "Forum mladih naučnika"

rssBookmark and Share

Niš 16.03.2017. Južna Srbija Info

Konferencija "Forum mladih naučnika" uspešno je zašena. Pored velikog broja posetilaca. specijalni gost konferencije bio je Ben Lang, čuveni preduzetnik iz Izraela. Zaključak konferencije je da ako se nešto ne promeni, mladi talenti odlaze.

Uspešno završen "Forum mladih naučnika"

Forum je zvanično otvorio Miloš Banđur, zamenik Gradonačelnika Niša. Prisutnima su se obratili i: Marina Kostić, načelnica sekretarijata za obrazovanje, Prof.dr Miroslav Milutinović, predsednik opštine "Crveni Krst", Branimir Acković, centar za promociju nauke i mladi talenti.

Kompletan izveštaj u nastavku...

Treći forum mladih naučnika u organizaciji PTŠ „Milutin Milanković“ i portala „Nađi Raula“ uspešno je završen. Država domaćin ovogodišnjeg foruma bila je Izrael. Mladi talenti, budući naučnici predstavljeni su javnosti, a svi se slažu u jednom, a to je da im je potrebna pomoć. 
„Na ovakvim skupovima dobijam priliku da upoznajem ljude, slicne meni. Sto se tice naucne discipline, najvise sam se bavila biologijom, ali i preduzetnistvom“ – izjavila je Isidora Tasić, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.
Sa druge strane, Nikola Blagojević, dupli učenik i generacije i brucoš Elektronskog fakulteta sa prosekom 10, kaže da nije siguran da li će i kako ostati u državi Kako kaže ukoliko se stanje promeni, rado bi ostao, ali ukoliko ostane ovako on nema šta ovde da radi.
Država mora da stvori uslove da se mladi u Srbiji bave naučno istraživačkim radom i da ne odlaze u inostranstvo. Jedino tako, ali i uz razvoj privrede, moguće je doprineti ukupnom razvoju društva, zaključak je Trećeg foruma mladih naučnika koji je održan u Nišu.
„Moramo da stvorimo uslove za mlade talente, koji će možda jednog trenutka postati pravi naučnici. U suprotnom, mladi će napustiti državu i to nije dobro. Moramo svi mi da se promenimo i da im damo podršku“ – izjavio je Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i idejni tvorac foruma.
Kako kažu u niškom Sekretarijatu za obrazovanje, Grad Niš brine o podsticaju talentovanih učenika i studenata u prvom redu onih kojima je finansijska pomoć najpotrebnija. Te je tako u budžetu opredeljeno preko 33 miliona dinara u te svrhe. Među panelistima ovogodišnjeg foruma mladih naučnika bili su predstavnici Centra za promociju nauke iz Beograda, predstavnici Ambasade Izraela i talentovani naučnici. Po izboru mladih, ovogodišnja država domaćin foruma je Izrael.
„Izrael je zemlja domaćin na poziv Prve tehničke škole i Jovana Milića. Danas ovde predstavljamo dostignuća Izraela u obrazovanju i razvoju preduzetništva. Izrael je mala zemlja, velikih dostignuća, zemlja u kojoj IT izvoz čini preko 40 odsto“ – izjavila Danijela Pejić, ekonomska savetnica u Ambasadi Izraela u Beogradu.
Forumu su prisustvovali i: Marina Kostić, načelnica sekretarijata za obrazovanje, prof.dr Miroslav Milutinović, predsednik opštine „Crveni Krst“, Branimir Acković, centar za promociju nauke, Milica Radović, IT konekt, a forum je svečano otvorio, zamenik Gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.
„Ono što čini grad gradom, jesu mladi talenti. Ono što grad za sada radi i način na koji podržava mlade naučnike, kao i najbolje đake i studente, je odavanje priznanja za njihova dostignuća. Naravno da društvo mora da uradi više, da stvori uslove da oni mogu uspešno da se bave naukom“ – izjavio je tom prilikom Banđur.
Prvi panel je prošao vrlo bučno. Budući da je većina mladih talenata u Sali za to da se ode iz zemlje, međutim panelistikinja Milica Radović, iz Beograda, oštro je protiv toga:
„Ja kažem da ne treba da odlazite. Sama dolazim iz siromašne porodice, sa 17 godina sam počela da radim da bih izdržavala moje i neću da čujem da se žalite. Država je takva – kakva je. Promenite je vi, učinite nešto izađite iz svoje zone udobnosti“ – izjavila je Milica.
U sklopu foruma predstavljena je i izložba lego robota, koji su nosili nazive izraelskih naučnika. Na svečanom otvaranju predstavljen je i promo film: „Oni dolaze“, koji predstavlja sedmoro veličanstvenih, sedmoro najboljih niških studenata i đaka. Prisutnima se putem skajpa obratio i Ben Lang, mladi izraelski preduzetnik koji živi i radi u Vašingtonu.
„Svoju priču počinjem vojskom. Tu, tu sam i krenuo sa svojom karijerom. Tamo sam naučio šta je disciplina i to je dobro“ – poručio je Ben.
Cilj ovogodišnjeg foruma je promocija mladih talenata ali i ukazivanje na programe putem kojih se mladi talenti mogu dodatno usavršiti. Forum je organizovala PTŠ „Milutin Milanković“ u saradnji sa Ambasadom Izraela i portalom „Nađi Raula“.

 

Komentara: 0


#   Niš   Bora Stanković   Jovan Milić   Miloš Banđur   predsednik opštine   Miroslav Milutinović   Centar za promociju nauke   Forum mladih naučnika   Nađi Raula projekat   Marina Kostić   Milutin Milanković
@Milos_Bandjur @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima