Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Последњи слој асфалта: Источни крак Коридора 10 ка Бугарској биће отворен 9. новембра

rssBookmark and Share

Бела Паланка 28.10.2019. Јужна Србија Инфо

Данас је постављен последњи слој асфалта на деоници Просек – Црвена река након чега ће бити урађена вертикална и хоризонтална сигнализација како би се извршила завршна тестирања тунела Банцарево са галеријом.

Последњи слој асфалта: Источни крак Коридора 10 ка Бугарској биће отворен 9. новембра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је да ће источни крак Коридора 10 ка Бугарској бити пуштен у саобраћај 9. новембра.

Од 9. новембра имаћемо комплетан ауто-пут до Бугарске, то је веома важно за транзитни саобраћај кроз нашу земљу, али и за нас, јер више нема магистралног пута, све је ауто-пут. С друге стране, у саобраћај пуштамо и деоницу од Сурчина до Обреновца, чиме ће се смањити гужве на уласку на ауто-пут „Милош Велики“. Као што је Коридор 10 важан због транзита, тако је „Милош Велики“ важан за грађане у Србији“, рекла је она.

Михајловићева је додала да ће се у наредним месецима извршити анализе у вези са градњом Коридора 10 како нам се никада више не би поновиле ситуације са овог градилишта.

„Изанализираћемо све, да видимо шта се дешавало у последњих двадесет година на изградњи овог коридора и шта не сме да нам се поново деси. Јер данас више нема почетка радова нити узимања кредита уколико сви припремни радови нису завршени, од добре техничке документације, обављене експропријације, до издатих грађевинских дозвола“, рекла је она.

Данас је постављен последњи слој асфалта на деоници Просек-Црвена река након чега ће бити урађена вертикална и хоризонтална сигнализација како би се извршила завршна тестирања тунела Банцарево са галеријом, изјавио је данас Александар Сенић, директор Сектора за изградњу Коридора Србије. На Источном краку Коридора 10 налази се 87 мостова, пет тунела, пет саобраћајних петљи, а уграђено је око 780.000 тона асфалта, ископано око 12,5 милиона кубика материјала, док је у насипе уграђено око 9,5 милиона кубика материјала.

После Грделичке клисуре ово је најтежа деоница на Коридору 10, ту су на жалост лоше извршена геотехничка испитивања и морали смо да мењамо скоро целу пројектно техничку документацију паралелно вршећи додатна геотехничка истраживања, измену пројеката и изводећи радове", рекао је Сенић.

Изградња Источног крака финансира се из кредита Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, Светске банке и дела који је Србија исплатила из буџета. До сада је за Источни крак Коридора 10 исплаћено 476 милиона евра за 87 километара, што је око 5,5 милиона евра по километру рачунајући и пет тунела чија је укупна дужина око три километра, рекао је Александар Сенић.

Највећи изазов на Источном краку била је косина шест код тунела Банцарево где је решење пронађено у продужетку једне од тунелских цеви галеријом што је изведено за неколико месеци.

Шеф пројекта Исток у Коридорима Србије Душан Мијук изјавио је да је реч о импресивном неимарском подухвату у коме је највећи изазов на изградњи била борба са природом.

"Стабилизација је извршена на 40 косина, на деоници Банцарево - Црвена река на 26 косина и на 14 косина које се налазе на деоници Просек – Банцарево“ рекао је Душан Мијук и нагласио да је било 4-5 косина налик онима у Грделичкој клисури. 

Коментара: 0


#   Бела Паланка   ауто-пут   Зорана Михајловић   коридор 10   Коридори Србије   Просек село   Црвена Река
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима