Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из ЈУРОМ центра поручују: ЛЕГАЛИЗУЈТЕ ВАШЕ КУЋЕ!

rssBookmark and Share

Ниш 21.04.2021. Јужна Србија Инфо

"Позивамо Роме власнике кућа у ромским насељима из Ниша И Лесковца да нам се пријаве да им помогнемо да легализују , да озаконе своје куће. ЈУРОМ Центар (YUROM) помаже првих 50 власника кућа који нам се јаве", позивају из ове ромске организације.

Из ЈУРОМ центра поручују: ЛЕГАЛИЗУЈТЕ  ВАШЕ  КУЋЕ!

КАКО ФУНКЦИОНИШЕ ЗАКОН О ОЗАКОЊЕЊУ?

Овај закон је најпре намењен обичним људима, у већини случајева, грађанима који су лошијег економског стања, па су били принуђени да своје куће и објекте зидају без потребних дозвола.

Уз помоћ овог закона, власници “дивљих” нелегалних објеката добиће легалне куће на које ће уредно плаћати порез. Односно, то су „чисте куће“ које ће моћи да оставе у наследство својој деци, унуцима, моћићете да их продајете по већој цени јер су легалне И озакоњене, моћићете да их поправите уз  финансијску помоћ других медјународних организација  или ће моћи да их користе као хипотеку за кредит.

КОЈЕ СУ ПОСЛЕДИЦЕ НЕПОШТОВАЊА ЗАКОНА О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА?
Овде последице могу бити веома кобне, па се Ваша нелегално подигнута кућа или стан, могу срушити. Много је једноставнији и бољи начин да се изврши легализација објекта, сада са новим погодностима.

Да би се легализовала кућа од 100 квадрата, сада Вам је потребно свега 5.000,00 динара. Али И то ће уместо вас платити ЈУРОМ центар, односно Регионални Савет за сарадњу И Фондација за отворено друштво који финансијски помаже ову пилот акцију озакоњења кућа у ромским насељима у Србији .

КОЈИ ДОКУМЕНТИ СУ ПОТРЕБНИ ЗА ДОКАЗИВАЊЕ ВЛАСНИШТВА НАД ОБЈЕКТОМ

Да би грађанин могао да озакони своју кућу, стан, гаражу или локал, потребно је доставити доказ о одговарајућем праву над грађевинским земљиштем, или објектом. Ту се подразумева: правоснажна судска пресуда; уговор о преносу права коришћења, односно куповини земљишта, уговор о куповини објекта или куповини објекта у изградњи, правоснажно решење о наслеђивању. 

УКОЛИКО НЕ ПОСТОЈИ ДОКАЗ О ВЛАСНИШТВУ, КАКО СЕ МОЖЕ ЛЕГАЛИЗОВАТИ ОБЈЕКАТ?

Ако станари годинама живе у одређеној кући, а немају при томе доказ о власништву, могу да озаконе своје објекте тако што ће приложити доказ да су савесни корисници – а то су плаћени рачуни за порез, струју, комуналије.

ДА ЛИ ПОСТОЈЕ ГРАЂАНИ КОЈИ СУ ОСЛОБОЂЕНИ ПЛАЋАЊА ТАКСЕ?

Одговор је ДА,…. а у те категорије спадају људи са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи као и самохрани родитељи, уз услов да су власници кућа или станова до 100 квм.

КОНТАКТ : Ако су вам неопходна додатна појашњења за ваш објекат, слободно нас контактирајте 

Телефоном 018 424 69 40 , или на следећу меил адресу yуромцентар@сбб.рс , такође  можете  доћи у нашу канцеларију, Адреса: ЈУРОМ Центра  у Нишу  на адресу Трг Краља Александра 2а , Пословни центар Александрија локал број М 11 (преко пута пекаре “Бата Бане” код Комерцјалне банке у Нишу) 

 


#   Ниш   Роми   легализација објеката   Осман Балић   Yurom   Јуром
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима